Iatropedia

Πως να ενισχύσουμε με φυσικούς τρόπους τη μνήμη μας

Person losing her belongings after getting mugged

Ίσως μπορέσετε να ενισχύσετε τη μνήμη σας με αλλαγές στην διατροφή σας, με άσκηση και ορισμένες πρακτικές, όπως ο διαλογισμός.

Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι αρχίζουμε να παρατηρούμε κάποιες αλλαγές στη μνήμη μας και στην ικανότητά μας να θυμόμαστε πράγματα.

Τα κενά στη μνήμη μας μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα περισσότερα εμφανίζονται καθώς μεγαλώνουμε. Η σημαντική απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά οφείλεται σε οργανικές διαταραχές, εγκεφαλική βλάβη ή νευρολογική ασθένεια, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Με κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας και κάποιες ειδικές πρακτικές, μπορούμε με φυσικούς τρόπους να ενισχύσουμε τη μνήμη μας και να κρατήσουμε «κοφτερό» το μυαλό μας.

Άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική για τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σε άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ηλικιωμένους

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την έκκριση νευροπροστατευτικών πρωτεϊνών και να βελτιώσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των νευρώνων, οδηγώντας σε βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης: Πως η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας

Η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή

Ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής έκπτωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα γεμάτη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη.

Όπως και η ζάχαρη, έτσι και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως κέικ, δημητριακά, μπισκότα, λευκό ρύζι και λευκό ψωμί μπορεί να είναι επιβλαβής για τη μνήμη σας.

Δείτε επίσης: Ζάχαρη: 12 ανησυχητικά σημάδια ότι το παρακάνετε με την κατανάλωσή της

Γενικότερα, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο.

Η διατήρηση ενός δείκτη μάζας σώματος εντός του φυσιολογικού εύρους μπορεί να σας βοηθήσει αποφύγετε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Ύπνος

Εδώ και καιρό έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης. Κατά την διάρκεια του ύπνου, οι βραχυπρόθεσμες μνήμες ενισχύονται και μετατρέπονται σε μνήμες μακράς διάρκειας.

Έρευνες δείχνουν ότι εάν δεν κοιμάσαι καλά και αρκετά, μπορεί να επηρεάσεις αρνητικά τη μνήμη σου.

Παιχνίδια μυαλού

Η εξάσκηση των γνωστικών σας δεξιοτήτων παίζοντας παιχνίδια εγκεφάλου είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τη μνήμη σας.

Τα σταυρόλεξα, το Tetris, το σκάκι, ακόμη και οι εφαρμογές για κινητά που είναι αφιερωμένες στην εκπαίδευση μνήμης είναι εξαιρετικοί φυσικοί τρόποι να την ενισχύσετε.

Επιπλέον, τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Δείτε επίσης: Σκάκι: Το παιχνίδι που ενισχύει τη μνήμη και προστατεύει από την άνοια

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς ζωτικούς ρόλους στο σώμα.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Διαλογισμός

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους.

Είναι χαλαρωτικός και καταπραϋντικός και μπορεί να μειώσει το στρες, την αρτηριακή πίεση και ακόμη και να βελτιώνει τη μνήμη.

Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο. Καθώς μεγαλώνετε, η φαιά ουσία μειώνεται, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία.

Οι τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών, από άτομα στα 20 τους έως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Φωτογραφία iStock