Πώς να φορτίσετε ακουστικά βαρηκοΐας, αντλίες ινσουλίνης με ασφάλεια στο σπίτι

  • Ρούλα Τσουλέα
ιατρικές συσκευές
Πρακτικές συμβουλές από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Τι να προσέχετε.

Αν χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες ιατρικές συσκευές στο σπίτι, προσέξτε πως τις φορτίζετε. Αν κάνετε λάθη, μπορεί να τους προκαλέσετε υπερθέρμανση που με τη σειρά της οδηγεί σε φωτιές, μικρούς τραυματισμούς ή σοβαρά εγκαύματα.

Τις προειδοποιήσεις αυτές απευθύνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Σε πρακτικό οδηγό που εξέδωσε επισημαίνει ότι στην σύγχρονη εποχή πρέπει να φροντίζουμε να φορτίζουμε σωστά (και) τις ψηφιακές ιατρικές συσκευές. Τέτοιου είδους συσκευές είναι μεταξύ άλλων:

  • Τα προηγμένα ακουστικά βαρηκοΐας
  • Οι μετρητές γλυκόζης (σακχάρου)
  • Οι αντλίες ινσουλίνης

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση αυτών των συσκευών κατά τη φόρτισή τους, η FDA συνιστά τα εξής:

  1. Να διαβάζετε και να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης και φόρτισης των κατασκευαστών τους. Αν δεν τις έχετε, επικοινωνήστε μαζί τους για συμβουλές.
  2. Να φορτίζετε τις ιατρικές συσκευές με τα καλώδια, τους φορτιστές και τους προσαρμογείς (αντάπτορες) που παρέχουν οι κατασκευαστές τους. Μην χρησιμοποιείτε για την φόρτισή τους αντίστοιχα εξαρτήματα από άλλες συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα). Ούτε να χρησιμοποιείτε εξαρτήματα άλλων εταιρειών.
  3. Να ελέγχετε τακτικά τις συσκευές και τον εξοπλισμό φόρτισης για ίχνη φθοράς (π.χ. κόψιμο ή φθορά σε ένα καλώδιο). Αν εντοπίσετε κάποια φθορά, σταματήστε τη φόρτιση και συμβουλευθείτε τον κατασκευαστή.
  4. Να φορτίζετε τις ιατρικές συσκευές εν όσω είστε ξύπνιοι και όχι όταν κοιμάστε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι θα τις φορτίζετε σε σημείο που μπορείτε να επιτηρείτε συνεχώς.
  5. Μην φορτίζετε τις συσκευές πάνω σε μαλακές επιφάνειες (π.χ. καναπέδες, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα). Η υπερθέρμανση είναι πιο εύκολη σε τέτοιου είδους υλικά.
  6. Να απομακρύνετε τις συσκευές από τους φορτιστές όταν ολοκληρώνεται η φόρτιση. Και να βγάζετε τον φορτιστή από την πρίζα.
  7. Να προστατεύετε τις ιατρικές συσκευές από τις ακραίες θερμοκρασίες. Μην τις αφήνετε εκτεθειμένες στον ήλιο ούτε στο ψύχος. Και να μην τις αφήνετε στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Μπορεί να μετατραπεί σε φούρνο, ακόμα κι αν δεν έχει πολλή ζέστη.

Φωτογραφία: iStock