Όταν τα ρολόγια μετακινούνται μία ώρα πίσω ή μπροστά, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Η αλλαγή ώρας που θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2024 είναι πάντοτε η πιο δύσκολη για την ψυχοσωματική υγεία.
Μελέτες έχουν δείξει πως σχετίζεται με παροδικά αυξημένο κίνδυνο για:
- Έμφραγμα
- Εγκεφαλικό
- Τροχαίο ατύχημα
- Διακομιδή στο νοσοκομείο
- Προβλήματα ψυχικής διάθεσης
Όλ’ αυτά αποδίδονται στην απώλεια μίας ώρας ύπνου. Η απώλεια αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει την σκέψη, την λήψη αποφάσεων και την παραγωγικότητα.
Ο αμερικανικός οργανισμός Sleep Foundation έχει μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο ομαλά την μετάβαση.
Να μπαίνετε νωρίτερα για ύπνο
Αρχίστε να μπαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ λίγα λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αναλόγως προσαρμόστε και τις ώρες των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σας, όπως τα γεύματα και η άσκηση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γίνει τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα πριν την αλλαγή ώρας, αν και καλύτερα είναι να αρχίσει νωρίτερα.
Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο
Αυξήστε λίγο την διάρκεια του ύπνου σας, ώστε να έχετε ένα «απόθεμα» που θα σας βοηθήσει να αντέξετε καλύτερα την αλλαγή. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν «αποθηκεύουμε» ύπνο για βραχείες περιόδους, έχουμε περισσότερη πνευματική διαύγεια όταν χάσουμε για κάποιον λόγο κάποιες ώρες ύπνου. Μειώνετε επίσης η υπνηλία την ημέρα μετά την αλλαγή ώρας.
Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
Ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμός μπορούν να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα σας, και να διευκολύνουν τον ύπνο σας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα, αν ξυπνήστε στη διάρκεια της νύχτας.
Γυρίστε το ρολόι στη νέα ώρα πριν μπείτε για ύπνο
Έτσι θα αποφύγετε τυχόν απρόοπτα που θα σας κάνουν να τρέχετε και να μην φτάνετε το επόμενο πρωί. Αν έχετε (κακώς) το κινητό σας για ξυπνητήρι, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη αλλαγή ώρας.
Να βγαίνετε στον ήλιο μετά την αλλαγή
Τις ημέρες μετά την αλλαγή ώρας, φροντίστε να εκτίθεστε καθημερινά για λίγη ώρα στον ήλιο. Το φυσικό φως του θα βοηθήσει το βιολογικό σας ρολόι (τους κιρκάδιους ρυθμούς) να προσαρμοσθούν καλύτερα στη νέα ώρα.
Μην φορτώσετε το πρόγραμμά σας
Την Κυριακή και την Δευτέρα της αλλαγής, καλό είναι να μην προγραμματίσετε σημαντικά ραντεβού ή εκδηλώσεις. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε τα οδικά ταξίδια, διότι μπορεί να έχετε υπνηλία από την μετάβαση στη νέα ώρα.
Να τρώτε υγιεινά
Να τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν μπείτε για ύπνο. Να αποφεύγετε επίσης τα ροφήματα με καφεΐνη ή/και αλκοόλ, καθώς και τα «βαριά», πλούσια σε λιπαρά ή/και μπαχαρικά φαγητά τις ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε απλά φρούτα και λαχανικά, που ευνοούν τον ύπνο.
Κοιμηθείτε λίγο το μεσημέρι
Ακόμα και 30 λεπτά θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την εγρήγορσή σας, εάν την ημέρα μετά την αλλαγή ώρας νιώθετε υπνηλία. Προτιμότερο είναι να κοιμηθείτε λίγα λεπτά νωρίς το μεσημέρι, όταν αρχίζει να εκδηλώνεται η υπνηλία. Αν κοιμηθείτε το απόγευμα, μπορεί να παρεμποδίσετε τον ύπνο σας το βράδυ.
Φωτογραφία: istock