Iatropedia

Πόσο συχνά να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και ποιες επιπτώσεις έχει στο βάρος μας

Female leg stepping on weigh scales. Healthy lifestyle, food and sport concept.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την επίδραση που έχει ο αριθμός που θα γράψει η ζυγαριά στην ψυχολογία μας. Άλλοι λένε ότι θα μας επηρεάσει θετικά, άλλοι αρνητικά.

Μερικοί ειδικοί προτείνουν να μην έχουμε καθόλου ζυγαριά στο σπίτι μας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά στην ψυχολογία μας αν δούμε έναν αριθμό που δεν μας αρέσει.  Άλλοι υποστηρίζουν ότι το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας, ειδικά για όσους κάνουν δίαιτα ή διατροφή.

Ωστόσο, ο Nick Fuller, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος του Κέντρου Charles Perkins, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προτείνει τη χρήση της ζυγαριάς από όλους μια φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εβδομαδιαίο ζύγισμα βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο το τρέχον βάρος μας και τις τυχόν αλλαγές, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική τεχνική ελέγχου και απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με μια συστηματική αξιολόγηση 12 μελετών, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν εβδομαδιαία ή καθημερινά για αρκετούς μήνες έχασαν 1-3 μονάδες ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) περισσότερο ή πήραν λιγότερα κιλά σε σχέση με εκείνους που δεν ανέβαιναν συχνά στη ζυγαριά.

Οι ενήλικες συχνά αποκτούν βάρος σταδιακά καθώς πλησιάζουν τη μέση ηλικία. Παρόλο που η μέση ετήσια αύξηση βάρους είναι μόνο 0,5-1 κιλό, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μια μικρή αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Το ζύγισμα μία φορά την εβδομάδα και η καταγραφή των αλλαγών βοηθά στην πρόληψη της περιττής αύξησης βάρους.

Δείτε επίσης: Αύξηση βάρους: Άγχος, τεχνητά γλυκαντικά και κακός ύπνος μας κάνουν να παίρνουμε κιλά

Επιπλέον, το σωματικό μας βάρος ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας. Σύμφωνα με μελέτες, το σωματικό βάρος ποικίλλει κατά 0,35% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και αυξάνεται μετά το Σαββατοκύριακο. Το σωματικό μας βάρος αυξομειώνεται καθημερινά για διάφορους λόγους και πολλοί από αυτούς σχετίζονται με την περιεκτικότητα του σώματός μας σε νερό.

Επίσης, το να ανεβαίνουμε κάθε μέρα στη ζυγαριά μπορεί να μας κάνει «εμμονικούς» με το βάρος μας και να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Αν δούμε ότι ο αριθμός δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, συχνά ξεκινάμε παρορμητικά μια δίαιτα, η οποία θα έχει βραυχπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να ανεβείτε στη ζυγαριά;

Η ιδανική ώρα για να ζυγιστείτε είναι νωρίς το πρωί, αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα αλλά πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει όλα τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώσατε την προηγούμενη μέρα.

Ζυγιστείτε το πρωί με όσα λιγότερα ρούχα μπορείτε και προσπαθήστε να κρατάτε τη ζυγαριά στο ίδιο σημείο.

Δείτε επίσης: Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

Φωτογραφία iStock