Iatropedia

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μας για να αποφύγουμε μολύνσεις

Mother and daughter smelling fresh green towels at laundry room

Ακολουθώντας τις οδηγίες πλυσίματος, με μία φορά την εβδομάδα, οι πετσέτες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος για την προσωπική σας υγιεινή.

Όταν κάνετε μπάνιο, θέλετε να βγάλετε τις βρωμιές από πάνω σας και να νιώσετε καθαρός. Αν όμως, σκουπιστείτε με βρώμικες πετσέτες, είναι σαν να μην κάνατε μπάνιο.

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάζετε τις πετσέτες σα;ς κάθε μέρα. Ωστόσο, ξέρουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι εφικτό, από θέμα χρόνου, συνήθειας και οικονομίας.

Χρειαζόμαστε μια πιο πρακτική προσέγγιση σε σχέση με τις πετσέτες μας και την καθαριότητά τους.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Alok Vij, MD της Cleveland Clinic, καλό θα ήταν να αλλάζετε πετσέτα σώματος και χεριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τι μπορεί να μας προκαλέσει μια βρώμικη πετσέτα

Ακόμη και στις καθαρές πετσέτες, υπάρχουν σωματίδια και μικρόβια από την ατμόσφαιρα και την σκόνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται από εμάς τους ίδιους. Όταν σκουπιζόμαστε με μία πετσέτα, αφήνουμε πάνω της υγρασία και νεκρά κύτταρα και μικροοργανισμούς.

Όσο περισσότερο χρόνο αφήσουμε τις πετσέτες μας χωρίς να τις πλύνουμε, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν αυτά τα μικρόβια για να πολλαπλασιαστούν. 

Δείτε επίσης: Καθαρίστε τα τζάμια και ανεβοκατεβείτε τις σκάλες: 4 αερόβιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

«Όσο περισσότερο η πετσέτα παραμένει υγρή, τόσο περισσότερο οι  ζύμες , τα βακτήρια , οι μούχλες και οι ιοί παραμένουν ζωντανά και ενεργά», εξηγεί ο Δρ Vij.

Οι βρώμικες πετσέτες μπορεί να μας προκαλέσουν μυκητιάσεις, ιογενείς λοιμώξεις, έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα συγκεκριμένα για τις πετσέτες με τις οποίες καθαρίζουμε τις ευαίσθητες περιοχές. Μικροσκοπικά σωματίδια κοπράνων και τα διάφορα σωματικά σας υγρά μπαίνουν στο ύφασμα της πετσέτας. Όταν τη χρησιμοποιήσετε ξανά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μολύνσεις, όπως σταφυλόκοκκος και E. coli.

Συμβουλές για το πλύσιμο

Ακολουθώντας τις οδηγίες πλυσίματος, απολυμαίνοντας το πλυντήριό σας και προσέχοντας με ποιον και πότε μοιράζεστε τις πετσέτες σας, μπορείτε να προστατεύσετε την προσωπική σας υγιεινή.

-Όταν βάζετε την πετσέτα στο πλυντήριο, επιλέξτε ένα πρόγραμμα με ζεστό νερό, για να σκοτώσει τα βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο ύφασμα, ενώ αποφύγετε να τις βάζετε με άλλα ρούχα που φοράτε έξω.

Δείτε επίσης: Γιατί αναπτύσσουν μούχλα τα τρόφιμα και πώς να τα προστατεύσετε

– Επίσης, μην το παρακάνετε με τα προϊόντα καθαρισμού. Απορρυπαντικό και μαλακτικό είναι αρκετά για να καθαριστούν σωστά.

– Επειδή η υγρασία είναι «ο καλύτερος φίλος» για να αναπτυχθούν τα μικρόβια, μην αφήνετε την πετσέτα σας κρεμασμένη σε έναν γάντζο που θα στεγνώσει δύσκολα. Απλώστε την καλά σε ένα μέρος με τη λιγότερη υγρασία.

– Όσον αφορά τις πετσέτες γυμναστηρίου, αυτές πρέπει να αλλάζονται καθημερινά, ενώ μια πετσέτα με μικροΐνες είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς στεγνώνουν πολύ πιο εύκολα.

– Αν η πετσέτα σας έχει άσχημη μυρωδιά παρόλο που την πλύνατε, ήρθε η ώρα να την πετάξετε και να πάρετε μια καινούργια.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών και πώς να το κάνουμε

Φωτογραφία iStock