Που οφείλεται ο λόξυγκας και πώς να τον σταματήσετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
λόξυγκας
Για τους περισσότερους ανθρώπους ο λόξυγκας είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, που ανυπομονούν να σταματήσει άμεσα, αλλά λίγοι ξέρουν τι τον προκαλεί.

Ο λόξυγκας είναι μια «μυστηριώδης» κατάσταση, συνήθως αστεία αλλά για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι και επίπονη.

Ο επίμονος λόξυγκας, που κρατάει για πολλή ώρα, μας κουράζει και επιβραδύνει τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Από τι προκαλείται όμως, και υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει πιο γρήγορα;

Τι προκαλεί τον λόξυγκα;

Όταν το διάφραγμά σας – ένας μυς που βρίσκεται ανάμεσα στους πνεύμονες και το στομάχι σας – ερεθίζεται, αρχίζει να έχει σπασμούς. Αυτός ο σπασμός προκαλεί αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως λόξυγκας, εξηγεί ο Δρ. Daniel Allan, MD.

«Ο λόξυγκας συμβαίνει όταν υπάρχει μια διαταραχή στις νευρικές οδούς που οδηγούν από τον εγκέφαλο στο διάφραγμα».

Τα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τον λόξυγγα μπορεί να ποικίλουν από αυτό που καταναλώνετε μέχρι το περιβάλλον σας. Μπορεί να προκληθούν από πράγματα όπως το να τρώτε πολύ γρήγορα, να πίνετε ανθρακούχα ποτά ή ακόμα και όταν αισθάνεστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι ή ανήσυχοι.

Λόξυγκας: Πώς να τον σταματήσετε με φυσικό τρόπο

Πιθανότατα έχετε ακούσει για πολλές θεραπείες για τη θεραπεία του λόξυγκα, αλλά καμία δεν έχει επιστημονική βάση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να βοηθήσει.

 Τι μπορείτε να κάνετε

1) Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας για λίγο. «Το να κρατάς την αναπνοή σου αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες και μπορεί να χαλαρώσει το διάφραγμα, σταματώντας τους σπασμούς και, επομένως, τον λόξυγκα», εξηγεί ο Δρ Allan.

2) Εισπνεύστε σε μια χάρτινη σακούλα. Εάν δεν κρατάτε την αναπνοή σας, η αναπνοή σε μια χάρτινη σακούλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης διοξειδίου του άνθρακα.

3) Πάρτε μετρημένες αναπνοές. H αλλαγή του τρόπου αναπνοής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του λόξυγκα. Δοκιμάστε να κάνετε αργές, μετρημένες αναπνοές μετρώντας έως το τέσσερα και εστιάζοντας πραγματικά σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Εάν ο λόξυγκας σας προκαλείται από το στρες, αυτό θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να ηρεμήσει το σώμα σας.4) Γαργάρες με νερό. Το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να κάνετε γαργάρες με νερό επειδή διεγείρει τα νεύρα στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

4) Τραβήξτε τα γόνατά σας μέχρι το στήθος σας. Το να καθίσετε σε εμβρυϊκή θέση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον λόξυγκα, καθώς ασκείται ήπια πίεση στο διάφραγμά σας.

Υπάρχουν και άλλες πιο περίεργες και αστείες τεχνικές για να σταματήσετε τον ενοχλητικό λόξυγκα.

5) Βάλτε κάποιον να σας τρομάξει. Όσο αστείο και να ακούγεται, το να τρομάξετε απότομα,  μπορεί να κατακλύσει το πνευμονογαστρικό σας νεύρο αρκετά ώστε ο λόξυγγας σας να εξαφανιστεί!

6) Μετρήστε αντίστροφα. Αυτή η τεχνική βοηθάει αν ο λόξυγκας προκαλείται από το στρες, καθώς εστιάζεται το μυαλό σας σε μια άλλη δραστηριότητα και μπορεί κάπως να ηρεμήσετε.

7) «Γαργαλήστε» τον ουρανίσκο σας. Βάζοντας λίγη ζάχαρη στο στόμα ή κουνώντας τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο σας, μπορεί να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο με τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τον λόξυγγα να φύγει.

Φωτογραφία iStock