Τα πρησμένα δάχτυλα και το γενικό πρήξιμο στις παλάμες είναι κοινή κατάσταση από διάφορους τραυματισμούς και ιατρικές αιτίες. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.
Πρησμένα δάχτυλα: Αιτίες
Οίδημα μπορεί να εμφανιστεί λόγω τραυματισμού ή λόγω ιατρικής κατάστασης. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην περιοχή. Αυτό είναι μέρος της φυσικής θεραπευτικής απόκρισης του σώματος. Το σώμα δημιουργεί φλεγμονή και παρέχει επιπλέον αίμα και υγρό στον τραυματισμό, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα κύτταρα και θεραπευτικοί παράγοντες, διαθέσιμα για την “επισκευή”. Η υπερβολική φλεγμονή, ωστόσο, μπορεί να είναι επώδυνη και επιβλαβής.
Αλλά και ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρησμένα δάχτυλα και γενικό πρήξιμο. Η αρθρίτιδα συνήθως οδηγεί σε πρήξιμο των χεριών, συχνά το πρωί μετά το ξύπνημα. Λοιμώξεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πρήξιμο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.
Πρησμένα δάχτυλα: Σημάδια και συμπτώματα
Λόγω της αυξημένης πίεσης στο σημείο, το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Αν έχετε πρησμένα δάχτυλα, μπορεί επίσης να έχετε προσωρινά μειωμένη ευελιξία και την κινητικότητα, η οποία, εάν αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ακαμψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να γίνει τόσο σοβαρό, ώστε να μειώσει τη ροή του αίματος ή να τραυματίσει νεύρα και μύες στον κατώτερο βραχίονα και την παλάμη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με πολύ άσχημα κατάγματα και λοιμώξεις.
Πρησμένα δάχτυλα: Θεραπεία
Τα πρησμένα δάχτυλα και το γενικό πρήξιμο εμφανίζονται κυρίως λόγω της συσσώρευσης υγρού σε χώρους μέσα στο χέρι και τον καρπό. Αυτό το υγρό συνήθως συλλέγεται σε περιοχές που δεν μπορούν να “αντληθούν” από τα αιμοφόρα αγγεία. Εξαιτίας αυτού, η διατήρηση του χεριού και του βραχίονα προς τα κάτω έχει ως αποτέλεσμα η βαρύτητα να διατηρεί το υγρό στη θέση του και ακόμη και να επιτρέπει την είσοδο περισσότερου υγρού στο χέρι.
Επομένως, κρατώντας το χέρι και τον βραχίονα ανυψωμένα, ιδανικά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας, θα βοηθήσετε τη βαρύτητα να απομακρύνει το υγρό από το χέρι. Σκεφτείτε το σαν νερό που ρέει κατηφορικά. Κρατώντας το χέρι προς τα κάτω, το νερό πηγαίνει στο χέρι, ενώ κρατώντας το χέρι ψηλά κάνει το νερό να “κατέβει” προς το σώμα.
Το να διατηρείτε το χέρι ψηλά, ενδεχομένως για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, είναι “κλειδί” στην αποκατάσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση, καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσει το υγρό από το χέρι σε σύγκριση από ό,τι για να εισέλθει σε αυτό.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το πρήξιμο:
- Εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή ή πάνω από τον επίδεσμο, που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του πόνου
- Νάρθηκας/ακινητοποίηση, που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την επέκταση του οιδήματος
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη), τα οποία μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο, ειδικά όταν αυτό προκαλείται από αρθρίτιδα
- Κινώντας τα δάχτυλα, τον καρπό και τον βραχίονα τακτικά, εάν επιτρέπεται με την κατάστασή σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην άντληση του υγρού προς τα πίσω στο σώμα.
- Φοράτε συμπιεστικά περιτυλίγματα, όπως επίδεσμο, τα οποία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για να κάνουν “μασάζ” στην περιοχή και να στείλουν το υγρού πίσω στο σώμα. Προσοχή, μην τα εφαρμόζετε πολύ σφιχτά.
Προσοχή
Εάν αντιμετωπίζετε πρησμένα δάχτυλα από μόλυνση, αντιμετωπίστε το αμέσως καλώντας τον χειρουργό σας ή πηγαίνοντας στα Επείγοντα νοσοκομείου για αξιολόγηση. Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της λοίμωξης.
Εάν εμφανίσετε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα με οποιοδήποτε είδος οιδήματος, ειδικά μετά από τραυματισμό, πηγαίνετε αμέσως σε νοσοκομείο!
Πηγή: https://www.assh.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχετε πρησμένα πόδια τελευταία; Δείτε πού μπορεί να οφείλεται και πώς θα σας περάσει
Πρησμένοι λεμφαδένες: Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν δεν είναι καρκίνος
Δακτυλίτιδα: Οι 10 πιο πιθανές αιτίες που έχετε πρησμένα δάχτυλα
φωτό: iStock