Προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις των τραίνων: Σε αυτές 9 στα 10 σιδηροδρομικά ατυχήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
ισόπεδες διαβάσεις
Τι αναφέρουν οι ειδικοί με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις.

Σε παγίδες θανάτου μετατρέπονται οι ισόπεδες διαβάσεις των τραίνων, που θεωρητικώς δημιουργούνται για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι λανθασμένες αποφάσεις των χρηστών τους που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τη ζωή τους.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές που επιχειρούν να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, αναφέρει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (ΙΟΑΣ).

Αυτό, όμως, ισχύει εφ’ όσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Ειδάλλως, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.

Στην πραγματικότητα, τα ατυχήματα με οχήματα ή/και πεζούς που αφορούν ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των σιδηροδρομικών συμβάντων. Σε πολλές περιπτώσεις τα ατυχήματα αυτά κοστίζουν ζωές.

Έκθεση της Διεθνούς Ενώσεως Σιδηροδρόμων (UIC) αποκαλύπτει ότι το 2022 αναφέρονταν κάθε εβδομάδα 9 θύματα σε ισόπεδες διαβάσεις. Η έκθεση καλύπτει 32 χώρες του κόσμου, μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατυχημάτων ήταν συγκρούσεις με οχήματα. Το 38% ήταν θανατηφόρα και στο 36% προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Οι πεζοί αντιπροσώπευαν:

  • Το 19% των θανατηφόρων συγκρούσεων και
  • Το 7% των σοβαρών τραυματισμών

Και συνειδητό ρίσκο

Η συντριπτική πλειονότητα των συγκρούσεων προκαλείται από χρήστες που παίρνουν συνειδητά το ρίσκο ή λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις λόγω:

  • Αβλεψίας
  • Συνήθειας
  • Απόσπασης της προσοχής τους

Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις ΗΠΑ έως την Αργεντινή και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UIC, υπάρχουν περισσότερο από μισό εκατομμύριο ισόπεδες διαβάσεις στον κόσμο. Περισσότερες από 100.000 βρίσκονται στην ΕΕ και πάνω από 200.000 στις ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύουν το 20% και 40% του συνόλου, αντιστοίχως.

Η χώρα με τις περισσότερες ισόπεδες διαβάσεις πιθανώς είναι η Αργεντινή.  Διαθέτει πάνω από 13.000 σε 23.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής.

Το 2023 καταγράφηκαν στην Αργεντινή 433 συγκρούσεις σε ενεργές ισόπεδες διαβάσεις (προστατεύονται από μπάρες, φώτα, συναγερμούς κ.λπ.). Σχεδόν οι μισές από αυτές αφορούσαν ευάλωτα άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα πεζούς. Πενήντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το ΙΟΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα τα προαναφερθέντα στοιχεία σε συνεργασία με την  η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και την HELLENIC TRAIN Α.Ε., με αφορμή την 16η Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2024 ορίστηκε η 6η Ιουνίου.

Φωτογραφία: iStock