Ψωρίαση: Σβήστε τα σημάδια με φωτοθεραπεία
Στην κατηγορία των φλεγμονωδών δερματοπαθειών ανήκει και η ψωρίαση, που αφορά τουλάχιστον έναν αριθμό 200.000 ατόμων στην Ελλάδα και περίπου 100 εκατομμύριων παγκοσμίως. Παρόλο που δεν είναι μεταδοτική νόσος, εντούτοις έχει έντονα κληρονομικά χαρακτηριστικά και πολλοί εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνισή της.
Πάθηση με έντονη κληρονομικότητα
Η νόσος προσβάλλει κυρίως νέα άτομα μεταξύ των 10 και 30 ετών, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις για ποσοστό πέρα του 10% , το οποίο ηλικιακά πέφτει ακόμα και κάτω από το δέκατο έτος της ηλικίας. Η ψωρίαση δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό φύλου, επομένως παρουσιάζεται και σε άνδρες και σε γυναίκες εξίσου.
Το βιολογικό και γενετικό ιστορικό ενός ασθενούς παίζει τεράστιο ρόλο στην παρουσία της ψωρίασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια 30% πιθανότητα να έχουν ψωρίαση τα παιδιά των γονέων εκείνων που έχουν ήδη προσβληθεί από την πάθηση αυτή.
Κοινοί αλλά μάλλον άγνωστοι παράγοντες συνδυάζονται για την εμφάνιση της νόσου
Εκείνο που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι ότι πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες της ψωρίασης μπορεί να είναι οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, διαταραχές των ορμονών και του θυρεοειδή, λοιμώξεις αλλά και τραυματισμοί.
Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι πολλά κοινά καθημερινά αίτια μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εμφάνιση της νόσου.Είναι όμως απαραίτητο να τονίζεται ότι αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση, οι πιθανότητες έξαρσης είναι ελάχιστες.
Η πιο συχνή μορφή ψωρίασης είναι η ψωρίαση κατά πλάκας που επηρεάζει ένα ποσοστό 80% του πάσχοντος πληθυσμού. Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα με την ψωρίαση δεν είναι τόσοη εμφάνιση των ενοχλητικών, αργυρόχροων στο χρώμα λεπιών στο σώμα, όσο η κοινωνική απομόνωση όπως έχουν δείξει πολύ σημαντικές μελέτες.
Σε ένα 60% των μελετών αυτών διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές τόσο στην κοινωνική όσο και στην σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, λόγω άγνοιας του κοινού, τους ζητήθηκε η αποχώρησή τους από δημόσιους χώρους λόγω της εμφάνισής τους.
Τα καλά νέα!
Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι η σωστή δίαιτα από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξαλείψει την ψωρίαση, εντούτοις υπάρχουν θεραπευτικοί συνδυασμοί με την βοήθεια της τεχνολογίας που μειώνουν ή εξαφανίζουν την ψωρίαση. Εφαρμογές δείχνουν ότι η κυκλοσπορίνη ως φαρμακευτικό σκεύασμα έχει αλλάξει την ζωή των ασθενών δραστικά, αφού η υποχώρηση της πάθησης μπορεί να συμβεί ακόμα και στο 95% των περιπτώσεων.
Πέρα όμως από την κυκλοσπορίνη και τα άλλα κορτικοστεροειδή φάρμακα υπάρχει και η επιλογή της φωτοθεραπείας.
Η DrJanetLin, δερματολόγος στο Mercy Medical Center στην Αγγλία αναφέρει ότι συγκεκριμένες UVA και UVB ακτίνες επιτίθενται κυρίως στα έντονα σημάδια της νόσου και τα καταστέλλουν σημαντικά.
Με μεθόδους όπως των Goeckermanκαι Ingram, και άλλες θεραπείες laser όπως η UVB στενής και ευρείας δέσμης, έχουν παρουσιαστεί σημαντικές και διατηρούμενες στο χρόνο βελτιώσεις.
Αυτές οι θεραπείες παρόλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την θεραπεία σε solarium, η συχνή χρήση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την εμφάνιση μελανωμάτων ή ογκιδίων.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρία φαρμάκων (FDA) 4 με 10 δεκαπεντάλεπτες με εικοσάλεπτες συνεδρίες είναι αρκετές για να αρχίσει να φαίνεται εμφανώς η βελτίωση στο δέρμα.
Παρόλο που πιθανόν να εμφανιστούν μικρά σημάδια ουλών μετά από την θεραπεία σαν ελάχιστη παρενέργεια, εξαφανίζονται άμεσα με την ολοκλήρωση της αγωγής αυτής.
Με την συνεργασία και την συνέπεια, πας νόσος εξαλείφεται
Όλες οι παραπάνω θεραπείες δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τις τοπικές πλύσεις και εφαρμογές με κρέμες που μειώνουν κυρίως το σύμπτωμα της φαγούρας και συνδράμουν στην απολέπιση.
Λαμβάνοντας όλες τις επιλογές, πρέπει να μην ξεχνούμε ότι ένας εγκεκριμένος δερματολόγος και η δική μας συνεργασία και συνέπεια είναι το κλειδί για την οριστική εξάλειψη της ψωρίασης.
Γραμματική Μαργαρώνη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος