Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες ασκήσεις μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο

  • Ελισάβετ Σταύρου
ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο, την πρωινή δυσκαμψία και ακόμη και να μειώσει την κόπωση που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι η συχνότερη, χρόνια, αυτοάνοση φλεγμονώδης αρθρίτιδα στον ελληνικό πληθυσμό που χωρίς έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία οδηγεί σε μόνιμες αρθρικές ή εξωαρθρικές βλάβες, αναπηρία, μειωμένη ποιότητα ζωής και επιβίωση των ασθενών.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία που κάνει δύσκολες τις μετακινήσεις, μέχρι και τις απλές κινήσεις. Αλλά είναι σημαντικό να παραμένετε ενεργοί, τόσο για να διατηρήσετε τη συνολική σας υγεία, όσο και για να ανακουφίσετε μερικά από τα επώδυνα συμπτώματα.

Με την ήπια γυμναστική και άσκηση μπορείτε να δυναμώσετε τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις σας, να βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας και να συνεχίσετε να κάνετε πιο εύκολα τα πράγματα που σας αρέσουν.

Όπως αναφέρουν μελέτες, η άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο, την πρωινή δυσκαμψία και ακόμη και να μειώσει την κόπωση. Ακόμη, μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική ευεξία ενός ασθενή.

Για τους ασθενείς που θέλουν να γυμναστούν, είναι σημαντικό να το κάνουν με προσοχή και πάντα με τις οδηγίες ενός ειδικού, ρευματολόγου ή και φυσικοθεραπευτή, που θα τους καθοδηγήσει για τις κατάλληλες ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν.

Δείτε επίσης: Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε, τι να αποφεύγετε αν πονάνε οι αρθρώσεις σας

Οι καλύτεροι τύποι ασκήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν

Αερόβια άσκηση: Η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν επιτρέπει έντονες αερόβιες ασκήσεις, αλλά οι ασθενείς μπορούν να κάνουν χαλαρό κολύμπι, περπάτημα ή και ποδηλασία.

Ασκήσεις με αντιστάσεις και βάρη: Οι αδύναμοι μύες που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα (Ρευματοειδής καχεξία), είτε σχετίζονται με αδράνεια είτε με παρενέργειες φαρμάκων όπως τα στεροειδή, μπορούν να μειώσουν την αντοχή σας και να κάνουν τις αρθρώσεις σας λιγότερο σταθερές. Οι ισομετρικές ασκήσεις – ασκήσεις που περιλαμβάνουν μυϊκές συσπάσεις χωρίς κίνηση – μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την προπόνηση με αντιστάσεις. Όταν ο πόνος είναι υπό έλεγχο, τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα με βάρη είναι καλές επιλογές για να χτίσετε μύες και να αυξήσετε τη δύναμή σας.

Διατάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας: Οι αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη δεν κινούνται με την ίδια ευκολία, δεν έχουν δηλαδή το ίδιο εύρος κίνησης όπως οι υγιείς αρθρώσεις, δυσκολεύοντας τους ασθενείς να κάνουν ακόμα και απλές κινήσεις της καθημερινότητας.

Αυτό κάνει τις δραστηριότητες που επιμηκύνουν και δυναμώνουν τους μύες που περιβάλλουν τις αρθρώσεις σας, όπως ασκήσεις διατάσεων, τάι τσι και γιόγκα, ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ασκήσεις ισορροπίας: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το βάδισμα και την ισορροπία, με αποτέλεσμα να είστε πιο ευάλωτοι σε πτώσεις. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συστήσει εξατομικευμένες ασκήσεις ισορροπίας, όπως η εξάσκηση της ορθοστασίας στο ένα πόδι ή ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του κορμού.

Δείτε επίσης: Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε

Φωτογραφία iStock