Σαγιονάρες: Τα μυστικά για να διαλέξετε τις καλύτερες – Πότε να μην τις φοράτε

  • Ρούλα Τσουλέα
σαγιονάρες
Για ποιες δραστηριότητες είναι ιδανικές και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες.

Οι σαγιονάρες αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή υποδημάτων για το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι και τόσο «φιλικές» για τα πόδια όσο νομίζουμε. Αντιθέτως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να τους δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι δεν παρέχουν στήριξη στα πόδια, σε αντίθεση με τα περισσότερα παπούτσια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τους τένοντες και τους μυς των ποδιών για να στηριχθούν.

Η κακή στήριξη του πέλματος έχει ως αποτέλεσμα διάφορους τραυματισμούς όπως διαστρέμματα ή κατάγματα στα δάχτυλα. Οι σαγιονάρες δεν  προσφέρουν στήριξη ούτε στην καμάρα του ποδιού, ενώ δεν παρέχουν προστασία στη φτέρνα ή απορρόφηση της έντασης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ποδιάτρων.

Η έλλειψη απορρόφησης της έντασης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πέλματα, στα πόδια, στους γλουτούς και στη μέση. Ακόμα χειρότερα, οι σαγιονάρες μπορεί να οδηγήσουν σε διάστρεμμα στον αστράγαλο, κατάγματα στα δάχτυλα και σπασμένα νύχια, πελματιαία απονευρωσίτιδα, καθώς και νευρολογικά προβλήματα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, που οφείλεται στη υπερβολική λειτουργία της φτέρνας. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην συγκεκριμένη περιοχή, που βασανίζει περίπου το 10% του πληθυσμού.

Ο οξύς πόνος που προκαλεί, συχνά τροφοδοτείται από την ημερήσια φθορά της σαγιονάρας, το υπερβολικό βάρος και την πίεση που ασκείται στην περιοχή του ποδιού. Οι έρευνες αναφέρουν μάλιστα, ότι περίπου το 20% των πασχόντων αναπτύσσουν μια χρόνια κατάσταση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα πελματιαία απονευρωσίτιδα, αναφέρει ο ορθοπεδικός Γεώργιος Παπαδάκης από τους SOS Ιατρούς.

Ο κ. Παπαδάκης έχει μερικές πρακτικές συμβουλές για να διαλέγετε τις καλύτερες σαγιονάρες και ταυτοχρόνως να προστατεύετε τα πόδια σας όσο τις φοράτε. Εξηγεί επίσης πότε δεν πρέπει να τις φοράμε καθόλου.

Πώς να προστατεύσετε τα πόδια σας

  • Να μην φοράτε σαγιονάρες όλη την ημέρα
  • Να τις αλλάζετε συχνά (να τις αντικαθιστάτε κάθε 3-4 μήνες).
  • Βεβαιωθείτε ότι έχουν καλή ποιότητα. Οι φτηνές, συνήθως πλαστικές σαγιονάρες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και φουσκάλες, ιδίως με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Να προτιμάτε τις δερμάτινες, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με επιπλέον δερματικά προβλήματα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν στα πόδια σας. Η φτέρνα και τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν πρέπει να «κρέμονται» από τις άκρες της σαγιονάρας. Επιπλέον, όταν προσπαθείτε να την «διπλώσετε» στα δύο, δεν πρέπει να λυγίζει η περιοχή της καμάρας του ποδιού.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Όταν κυκλοφορείτε με τις σαγιονάρες, να αλείφετε τα πόδια σας με αντηλιακό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα.
  • Να τις φοράτε επιλεκτικά. Οι σαγιονάρες είναι ιδανική επιλογή μόνο για το περπάτημα στην παραλία, στην πισίνα, αλλά και μία γρήγορη βόλτα μέχρι το κοντινό μανάβικο.

Πότε να τις αποφύγετε εντελώς

Υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες αντενδείκνυνται εντελώς οι σαγιονάρες. Αυτές είναι:

  • Κατά τη συμμετοχή σε αθλήματα (έστω και στην παραλία), στην πεζοπορία (π.χ. σε μονοπάτια) και σε μεγάλους περιπάτους στην πόλη.
  • Κατά την οδήγηση, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Σύμφωνα με τον κ. Bill Van Tassel, από την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών, οι σαγιονάρες μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του οδηγού ενός οχήματος, αν γλιστρήσουν από το πόδι και σφηνώσουν κάτω από τα πεντάλ. Γενικότερα, τα υποδήματά σας δεν πρέπει να είναι τόσο χαλαρά, ώστε να βγαίνουν εύκολα από το πόδι και να μπλέκονται στα πεντάλ.

Φωτογραφία: iStock