Χείλη που σκάνε: Πότε δημιουργούνται «κοψίματα» στις άκρες – Τι να κάνετε
Τα χείλη που σκάνε και δημιουργούν «κοψίματα» στις άκρες του στόματος είναι μια επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση που καθιστά δύσκολο για το άτομο να ανοίξει και να κλείσει το στόμα του, οπότε και το φαγητό και η ομιλία γίνονται ένας κανονικός “μπελάς”.
Γωνιακή χειλίτιδα
Τα χείλη που σκάνε με αυτό τον τρόπο είναι σημάδια από μια κατάστση, η οποία ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα. Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που εμφανίζεται στην μία ή και στις δύο γωνίες του στόματος. Αυτή η κατάσταση συνήθως εμφανίζεται με ερύθημα, επώδυνες ρωγμές, απολέπιση, αιμορραγία και εξέλκωση και στις γωνίες του στόματος.
Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται σε εκείνους που φορούν οδοντοστοιχίες ή άλλες συσκευές στο στόμα, σε εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες ως μέρος του επαγγέλματός τους και σε ορισμένα μικρά παιδιά.
Σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και άλλες αιτίες
Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ξηρά χείλη και δυσφορία. Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν μια αίσθηση “καψίματος”, η οποία επιδεινώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση στις πληγές στην άκρη των χειλιών. Οι αιτίες της γωνιακής χειλίτιδας δεν είναι ξεκάθαρες. Η πιο κοινή αιτία είναι μολυσματική και περιλαμβάνει οργανισμούς, όπως οι Candida albicans, σταφυλόκοκκος aureus και β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.
Άλλες μη λοιμώδεις αιτιολογίες περιλαμβάνουν τη χρήση κακής ποιότητας οδοντοστοιχίας, μη φυσιολογικό “δίπλωμα” του δέρματος στις γωνίες του στόματος, δερματίτιδα εξ επαφής, διατροφικές ανεπάρκειες, αναιμία, ξηρό δέρμα, σιελόρροια και ατοπική ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα χείλη που σκάνε με αυτό τον τρόπο
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη θεραπεία των “κοψιμάτων” στη γωνία του στόματος. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αντιμυκητιασικές κρέμες: Αντιμυκητιασικές αλοιφές συχνά εφαρμόζονται όταν ένα άτομο έχει αναπτύξει γωνιακή χειλίτιδα. Κατά κανόνα πρόκειται για κρέμες τοπικής εφαρμογής και συχνά είναι κοινές με εκείνες που καταπολεμούν τον επιχείλιο έρπητα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά.
- Βαζελίνη: Η βαζελίνη εγκλωβίζει την υγρασία εντός των χειλιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους συνηθίζουν να αναπνέουν με το στόμα ανοιχτό και για εκείνους που γλείφουν συχνά τα χείλη τους. Ψάξτε να βρείτε ένα προϊόν με βαζελίνη το οποίο να είναι καθαρά για ενυδάτωση.
- Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο ενυδατώνει τα χείλη και προλαμβάνει τα “κοψίματα”. Επίσης, διατηρεί τα χείλη μαλακά και τους προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
- Αγγούρι: Εφαρμόστε μια φέτα από αγγούρι στο σημείο και κάντε απαλή τριβή με αυτό. Θα σας ανακουφίσει από την ξηρότητα και θα μειώσει την έκταση του κοψίματος.
- Μέλι: Αν οι “σκασμένες” γωνίες του στόματος προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Το μέλι έχει επίσης ενυδατική δράση και έτσι μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία μελλοντικών ρωγμών.
- Έλαιο βιταμίνης Ε: Η βιταμίνη Ε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε το έλαιο αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας για να κρατήσετε τα χείλη σας μαλακά.
- Αλόη βέρα: Μπορεί να κάνει “θαύματα” στην θεραπεία των “κοψιμάτων” στην γωνία των χειλιών. Μπορείτε να εφαρμόζετε τζελ αλόης βέρα πολλές φορές την ημέρα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
Πηγές: http://www.ncbi.nlm.nih.gov, http://www.med-health.net