Iatropedia

Σκασμένες φτέρνες: Πως προκαλούνται και τι να κάνετε για να τις θεραπεύσετε

Girl smears moisturizing cream dry feet covered with cracks

Οι σκασμένες φτέρνες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μας «ενοχλούν», ειδικά το καλοκαίρι, όταν θέλουμε να φορέσουμε ανοιχτά παπούτσια ή να βγούμε στην παραλία.

Είναι εύκολο το δέρμα στις φτέρνες σας να στεγνώσει και να «σκάσει», ειδικά το χειμώνα. Αν έχετε πρόβλημα με το ραγισμένο και σκασμένο δέρμα στα πόδια σας, υπάρχουν «σπιτικοί» τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

Αιτίες

Όσο περπατάτε, το λίπος κάτω από τη φτέρνα σας διευρύνεται, κάνοντας τους κάλους σας να ραγίσουν. Ποιές είναι οι κύριες αιτίες για τις σκασμένες φτέρνες;

– Είστε όρθιοι για πολλές ώρες

– Περπατάτε ξυπόλητοι ή με ανοιχτά παπούτσια

– Κάνετε πολύ ζεστό ντους

– Χρησιμοποιείται σκληρά σαπούνια που μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας

– Φοράτε παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά

– Έχετε ξηρό δέρμα λόγω κλίματος, όπως χαμηλές θερμοκρασίες ή χαμηλή υγρασία

Υπάρχουν και κάποιες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να κάνουν τις φτέρνες σας να σκάνε, όπως ο υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η κακή κυκλοφορία που προκύπτει από τον διαβήτη. Επίσης, κάποια βλάβη των νεύρων μπορεί να σας εμποδίσει να καταλαβαίνετε πότε τα πόδια σας είναι ξηρά, σκασμένα και επώδυνα.

Δείτε επίσης: Ρυτίδες στο λαιμό: Τα τέσσερα βασικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρό δέρμα και σκασμένες φτέρνες περιλαμβάνουν:

Πρόληψη 

Αν δεν έχουν σκάσει ακόμα οι φτέρνες σας και θέλετε να το «προλάβετε» θα πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια, να ενυδατώνετε τα πόδια σας με κρέμες, να μην περπατάτε ξυπόλυτοι, αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και κυρίως μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό.

Πως να θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες

1. Ενυδατικές κρέμες

Η πρώτη θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες είναι η χρήση βάλσαμου ή ενυδατικής κρέμας. Οι κρέμες, για να έχουν αποτέλεσμα στο δέρμα της φτέρνας πρέπει να περιέχουν τα εξής συστατικά:  ουρία, σαλικυλικό οξύ, άλφα-υδροξυοξέα (AHA) και ισομερικός σακχαρίτης.

Ιδανική για την ενυδάτωση της φτέρνας θεωρείται και η βαζελίνη. Δοκιμάστε να βάλετε άφθονη βαζελίνη στα πόδια σας πριν κοιμηθείτε και φορέστε κάλτσες πριν τον ύπνο.

2. Ποδόλουτρο και απολέπιση

Το δέρμα γύρω από τις σκασμένες φτέρνες είναι συχνά πιο παχύ και πιο ξηρό από το υπόλοιπο δέρμα σας. Αυτό το δέρμα τείνει να σχίζεται όταν ασκείτε πίεση. Κάντε ένα ποδόλουτρο με χλιαρό νερό για 20 λεπτά για να ανακουφίσετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε σκληρό, παχύ δέρμα και τα νεκρά κύτταρα. Έπειτα, σκουπίστε απαλά τις φτέρνες σας χωρίς να τις τρίψετε δυνατά και βάλτε μια ενυδατική κρέμα ή ιδανικά βαζελίνη.

Δείτε επίσης: Ρυζόνερο: Τα οφέλη του για τα μαλλιά και οι πιθανοί κίνδυνοι

3. Μέλι και λάδι καρύδας 

Το μέλι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, το μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στον καθαρισμό των πληγών και στην ενυδάτωση του δέρματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως απολέπιση ποδιών μετά από ένα μούλιασμα ή να το εφαρμόσετε ως μάσκα ποδιών όλη τη νύχτα.

Επίσης, το λάδι καρύδας συνιστάται συχνά για ξηρό δέρμα, έκζεμα και ψωρίαση. Μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία.

Φωτογραφία iStock