Iatropedia

Στρες: Απλές συμβουλές για να αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας

Beautiful young blonde cheerful woman, wearing a hat, poses amidst a field of blooming yellow rapeseed flowers

Για να τα «βγάζουμε πέρα» στα πιο εύκολα μέχρι και στα πιο δύσκολα που θα μας συμβούν, πρέπει να αποβάλλουμε το άγχος από την ζωή μας.

Από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και των παιδιών, μέχρι την εργασία σας και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος και στρες.

Για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη καθημερινότητα, και να τα «βγάζουμε πέρα» στα πιο εύκολα μέχρι και στα πιο δύσκολα που θα μας συμβούν, πρέπει να αποβάλλουμε το άγχος από την ζωή μας.

Το άγχος εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό – μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε απειλές και να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Αλλά η μακροχρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως  άγχος και  κατάθλιψη ή αυξημένα προβλήματα σωματικής υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, αν τελευταία νιώθετε ιδιαίτερα στρεσαρισμένος.

Η διατροφή, η άσκηση, η μουσική και η φύση είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Τρόποι για να ανακουφιστείτε από το άγχος

Τακτική γυμναστική

Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι παρέχει φυσική ανακούφιση από το στρες.

Η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες, τις φυσικές ουσίες που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλύτερα και μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση.

Περάστε χρόνο στη φύση

Μια βόλτα έξω μπορεί επίσης να βοηθήσει, είτε πρόκειται για μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά είτε για πεζοπορία στη φύση.

Το «κλειδί» είναι ότι η βόλτα σας στη φύση πρέπει να είναι εστιασμένη σε αυτό ακριβώς. Στη φύση. Κοιτάξτε τον ουρανό, μυρίστε τα λουλούδια, παρατηρήστε τα φύλλα των δέντρων και πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Και μια δόση βιταμίνης D από τον ήλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των επιπέδων του στρες, απλά μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας.

Δείτε επίσης: Δεν έχετε όρεξη για γυμναστική; 6 tips για να βρείτε κίνητρο

Κόψτε το κάπνισμα

Οι άνθρωποι που καπνίζουν συχνά υποστηρίζουν ότι ένα τσιγάρο τους ανακουφίζει από το άγχος. Στην πραγματικότητα όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η νικοτίνη επιβαρύνει περισσότερο το σώμα σας.

Διαχειριστείτε τα πράγματα που σας προκαλούν στρες

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, η ζωή σας μπορεί να είναι γεμάτη με πάρα πολλές απαιτήσεις και πολύ λίγο χρόνο. Αυτές τις απαιτήσεις, παρόλο που τις περισσότερες φορές τις έχουμε επιλέξει εμείς οι ίδιοι, δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστούμε.

Το να αναβάλετε ή να βάλετε στην άκρη κάποιες από τις υποχρεώσεις δεν είναι λύση, καθώς αυτό μπορεί να σας αγχώσει ακόμη περισσότερο.

Βάλτε προτεραιότητες, και ίσως διαπιστώσετε ότι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν αργότερα ή να μην γίνουν καθόλου. Ζητήστε βοήθεια για κάποιες από τις υποχρεώσεις και πάντα να κρατάτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για τον εαυτό σας.

Δείτε επίσης: Ποιοι είναι οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Προσέξτε την διατροφή σας

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν το άγχος πίνοντας αλκοόλ ή τρώγοντας πάρα πολύ. Μπορεί να νομίζετε ότι το να ενδώσετε εκείνη τη στιγμή σας βοηθάει, αλλά σας κάνει κακό μακροπρόθεσμα.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του στρες και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Κοιμηθείτε πολύ και καλά

Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός, όχι μόνο για το άγχος, αλλά για πολλές καταστάσεις υγείας. Το άγχος ενισχύεται όταν δεν κοιμάστε αρκετά.

Αν όμως το άγχος σας προκαλεί αϋπνία, προσπαθήστε να εστιάσετε πρώτα σε αυτό, υιοθετώντας μια ρουτίνα ύπνου, δηλαδή ένα ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο, κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου και φυσικά να μείνετε μακριά από οθόνες.

Δείτε επίσης: Η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου: Πως να κοιμηθείτε μέσα σε δύο λεπτά

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες

Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μαζί και όλα καλά. αντιθέτως, είναι απόλυτα υγιές. Αν μπορείτε να αποδεχθείτε ότι κάτι δεν μπορείτε να το καταφέρετε μόνοι σας, μπορεί να το κάνει πιο εύκολο να το διαχειριστείτε, ζητώντας βοήθεια.

Το σημαντικό είναι να τα πηγαίνετε καλά με τον εαυτό σας και να αποδέχεστε με ψυχραιμία τα μικρά ή και μεγάλα λάθη.

Κάντε ένα διάλειμμα από το κινητό σας

Αντί να «σκρολάρετε» ώρες στο κινητό σας, επειδή είστε αγχωμένος και δεν θέλετε να σκεφτείτε κάτι, βρείτε καλύτερα μια άλλη δραστηριότητα να κάνετε.

Ναι, θα ξεχαστείτε και θα «χαζέψετε» αρκετά μπροστά από την οθόνη, στο Tik Tok ή στο Instagram. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα σας προσφέρει τίποτα.

Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να κοιμηθείτε, να  βγείτε για περπάτημα, ή να διαβάσετε κάποιο βιβλίο.

Ακούστε μουσική

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μειώσετε το άγχος σας.

Βάλτε λίγο πιο δυνατά τη μουσική όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, όταν είστε κολλημένος στην κίνηση και ίσως αργήσετε λιγάκι ή όταν κάνετε μπάνιο.

Το αγαπημένο σας τραγούδι μπορεί να αποδειχθεί «θεραπευτικό».

Επικοινωνήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους

Η πρώτη σκέψη όταν έχετε έντονο άγχος είναι να αποφύγετε τους φίλους σας επειδή δεν έχετε καλή διάθεση.

Αν θέλετε όμως να νιώσετε καλύτερα, σε μια περίοδο που είστε στρεσαρισμένοι, προσπαθήστε να περάσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Πέρα από το ότι θα σας κάνουν να ξεχαστείτε και να περάσετε καλά, μην διστάσετε να τους μιλήσετε για τα προβλήματά σας και όσα σας απασχολούν. Η συμβουλή των γονιών, των αδελφών ή των φίλων μας μπορεί να μας βοηθήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε.

Δείτε επίσης: Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις – Τι έδειξε νέα μελέτη

Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο

Αν δεν θέλετε ακόμη να μιλήσετε για τα άγχοι σας στους κοντινούς σας ανθρώπους, άλλος ένας τρόπος να τα αποβάλλετε από πάνω σας είναι να τα γράφετε σε ένα χαρτί.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε να γράφετε καθημερινά ημερολόγιο με όσα συμβαίνουν στην ημέρα σας και τις σκέψεις που υπάρχουν στο κεφάλι σας.

Μπορεί, αν τα δείτε γραμμένα σε χαρτί, να είναι πιο εύκολο για εσάς να τα διαχειριστείτε.

Μην γράφετε όμως μόνο τα αρνητικά. Προσπαθήστε να είστε ευγνώμων για όλα τα καλά που έχετε και να βλέπετε πάντα την θετική πλευρά της ζωής.

Φωτογραφία: iStock