Τα καλύτερα και χειρότερα αλκοολούχα ποτά που μπορείτε να πιείτε αν κάνετε δίαιτα

  • Ελισάβετ Σταύρου
αλκοολούχα ποτά
Να διαλέξω κρασί, τζιν, μπύρα ή ένα κοκτέιλ; Δείτε ποια ποτά είναι καλό να αποφεύγετε και ποια όχι όταν κάνετε δίαιτα.

Έρχεται καλοκαίρι και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να βγείτε να απολαύσετε ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ με τους φίλους σας. Ποια αλκοολούχα ποτά έχουν τις λιγότερες θερμίδες και μπορείτε να τα πιείτε με «λιγότερες τύψεις»;

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και κάνει την απώλεια κιλών δυσκολότερη. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν τις λεγόμενες «κενές θερμίδες», καθώς δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας.

Ποια ποτά να προτιμήσετε

Κρασί [κόκκινο ή λευκό]

Το κρασί περιέχει ελάχιστες θερμίδες σε κάθε γουλιά και μπορείτε να το πιείτε είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι. Ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και απαγορεύουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της δίαιτας, μπορεί να σας επιτρέψουν να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα.

Ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί έχει λίγες παραπάνω από 100 θερμίδες ανά ποτήρι.

Μπύρα 

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο «παρεξηγημένα» αλκοολούχα ποτά, καθώς δεν έχει πολλές θερμίδες και είναι χαμηλή σε σάκχαρα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο ποιο είδος μπύρας θα διαλέξετε, καθώς ανάλογα τον τύπο, διαφέρουν και οι θερμίδες.

Μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, μια λάγκερ, ή γενικά μια ελαφριά μπύρα περιέχει λίγες παραπάνω από 50 θερμίδες, κάνοντας την την ιδανική δροσερή επιλογή μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού.

Τζιν και τζιν με τόνικ

Στα αλκοολούχα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το τζιν βγαίνει «νικητής». Ένα ποτήρι σκέτο τζιν περιέχει περίπου 110 θερμίδες, ενώ αν θέλετε να προσθέσετε τόνικ, ανεβαίνει στις 150 θερμίδες.

Αυτό που κάνει το τζιν ελκυστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.

Ποια αλκοολούχα ποτά να αποφύγετε

Κοκτέιλ 

Ο «θανάσιμος» εχθρός στην απώλεια βάρους. Ο συνδυασμός ποτών, αναψυκτικών και ζάχαρης είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αρκετή ζάχαρη, οπότε προσπαθήστε να πείτε «όχι» σε ένα ποτήρι Pina Colada, Margarita ή Mai Tai.

Αλκοόλ και ενεργειακά ποτά 

Πολλοί συνοδεύουν το αγαπημένο τους ποτό (συνήθως την βότκα και το ουίσκι) με ένα ενεργειακό ποτό. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός ανεβάζει τις θερμίδες του ποτού, καθώς τα ενεργειακά ποτά είναι πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες. Προσπαθήστε να συνδυάσετε το ποτό σας με σόδα ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Craft μπύρες, Weiss και IPA 

Εδώ η ιστορία της μπύρας αλλάζει. Όπως αναφέραμε πριν, ανάλογα με τον τύπο, οι θερμίδες στην μπύρα διαφέρουν. Μια κράφτ μπύρα (δηλαδή απευθείας από το βαρέλι) περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες για να διατηρηθούν φρέσκες, και έτσι περιέχουν και περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, οι Weiss και οι IPA μπύρες, δηλαδή οι «θολές» μπύρες περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και διαφορετικά συστατικά από τις lager και pils (διαφανείς μπύρες). Δεν είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες και έχουν συνήθως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.