Ταξίδια με αεροπλάνο: Πώς να μείνετε υγιείς στα 35.000 πόδια

  • Ρούλα Τσουλέα
αεροπλάνο
Πρακτικές συμβουλές από έναν ειδικό στις λοιμώξεις. Τι να προσέχετε σε αεροδρόμιο και αεροπλάνο.

Πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση κάθε είδους ιών και βακτηρίων δημιουργείται στο αεροπλάνο, με τόσους ανθρώπους που ταξιδεύουν καθημερινά. Αν θέλετε να αποφύγετε τα παθογόνα και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας, καλό είναι να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες, αναφέρει ένας αμερικανός ειδικός.

Όπως εξηγεί ο Dr. Mike Ren, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής & Κοινοτικής Ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον, οι επιθέσεις των μικροοργανισμών αρχίζουν πριν την επιβίβαση.

«Τα αεροδρόμια εξυπηρετούν εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά και πολλοί από αυτούς ταξιδεύουν άρρωστοι», αναφέρει. «Δεν είναι λοιπόν καθόλου δύσκολο να κολλήσετε γρίπη, κορωνοϊό ή άλλη αερομεταφερόμενη λοίμωξη την ώρα που περιμένετε να περάσετε τον έλεγχο ή να επιβιβασθείτε».

Και μέσα στο αεροπλάνο, όμως, δεν υπάρχει σημείο που να μην έχουν αγγίξει χιλιάδες χέρια – ενίοτε και πόδια. Για να προφυλαχθείτε στο αεροδρόμιο και στην διάρκεια της πτήσης σας, ο Dr. Ren συνιστά τα εξής:

  • Να έχετε στην τσέπη σας απολυμαντικά μαντιλάκια. Να τα χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε οτιδήποτε θέλετε να αγγίξετε. Το χερούλι στην πόρτα της τουαλέτας και το τραπεζάκι του φαγητού στο αεροπλάνο είναι λογικές επιλογές. Απολύμανση όμως χρειάζονται και τα «μπράτσα» του καθίσματός σας, και τα κουμπιά (π.χ. του φωτός, του αέρα) πάνω από το κεφάλι σας. Μην ξεχάσετε επίσης τον μοχλό με τον οποίο σταθεροποιείται το τραπεζάκι σας στο μπροστινό κάθισμα.
  • Να έχετε πρόχειρα στην τσέπη σας μικρά μπουκαλάκια με απολυμαντικό. Χρησιμοποιήστε τα μόλις τακτοποιηθείτε στην θέση σας, καθώς και πριν και μετά το φαγητό. Είναι απαραίτητα και όταν επιστρέφετε στην θέση σας από την τουαλέτα. Το ίδιο και όταν τελειώσετε το check-in. Μην ξεχάσετε επίσης να απολυμάνετε τα χέρια σας μόλις βάλετε στην τσάντα σας την κάρτα επιβίβασης και το διαβατήριό σας.
  • Να έχετε την κάρτα επιβίβασης και τα άλλα έγγραφα στην θήκη του κινητού σας. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε σημαντικά την επαφή σας με διάφορα σημεία του αεροδρομίου και του αεροπλάνου.

Ναι στη μάσκα, όχι στο περπάτημα χωρίς παπούτσια

Για μέγιστη προστασία από τα αερομεταφερόμενα παθογόνα, προτιμότερο είναι να φοράτε συνεχώς προστατευτική μάσκα. Αυτό ισχύει τόσο για το αεροδρόμιο, όσο και για το αεροπλάνο.

«Στα αεροπλάνα ο αέρας φιλτράρεται κάθε τρία-τέσσερα λεπτά και έτσι απαλλάσσεται τακτικά από τα παθογόνα. Όχι όμως συνεχώς. Την μέγιστη προστασία παρέχουν οι μάσκες», τονίζει ο Dr. Ren.

Επιπλέον, «τα πληρώματα ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθαριότητας. Μερικές φορές όμως δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και κάτι μπορεί να ξεφύγει», προσθέτει.

Στη διάρκεια της πτήσης δεν πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας και να αρχίσετε να περπατάτε ξυπόλητοι. Αν θέλετε να το κάνετε, να έχετε μαζί ένα εφεδρικό ζευγάρι χοντρές κάλτσες (ή παντοφλόκαλτσες) που θα αφαιρέσετε προσεκτικά πριν ξαναφορέσετε τα παπούτσια σας.

Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να αλλάξετε ρούχα αμέσως μόλις φθάσετε στον προορισμό σας. «Η αλλαγή αυτή δεν είναι ουσιώδης για την προστασία από τις λοιμώξεις», λέει ο Dr. Ren.

Αν τέλος είστε άρρωστοι, σκεφθείτε το διπλά πριν ταξιδέψετε, συνιστά. Ειδάλλως, να φορέσετε μάσκα και να απολυμαίνετε ό,τι αγγίζετε για να προστατεύσετε τους άλλους ταξιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσετε και τον εξασθενημένο σας οργανισμό από πρόσθετη λοίμωξη.

Φωτογραφία: iStock