Iatropedia

Τέσσερα σημάδια στα πόδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό

Doctor foot

Τι μπορεί να σημαίνει η ξαφνική ή επίμονη ανάπτυξή τους και γιατί πρέπει να αξιολογούνται.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πόδια σας; Το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό, διότι στα πόδια μπορεί να φανούν συμπτώματα που είναι ύποπτα για πολλές παθήσεις, από τον διαβήτη έως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με έναν βρετανό γιατρό.

«Στα πόδια αντανακλάται η υγεία ποικίλων οργάνων και συστημάτων. Μπορεί να δείξουν εάν πάσχετε από κυκλοφοριακά προβλήματα ή από συστηματικά νοσήματα, τα οποία χρειάζονται αμέσως την ενδεδειγμένη θεραπεία», αναφέρει ο γενικός ιατρός Dr. Babak Ashrafi από το Λονδίνο.

Ο Dr. Ashrafi παραθέτει τέσσερις αλλαγές στα πόδια που πρέπει να αξιολογεί αμέσως ο γιατρός σας, διότι ενδέχεται να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.

Αλλαγές στο χρώμα

Ο αποχρωματισμός των ποδιών μπορεί να έχει αρκετές αιτίες. Αν είναι μπλε ή μοβ, συχνά σημαίνουν πως κρυώνετε. Μπορεί όμως και να υποδηλώνουν κακή κυκλοφορία του αίματος ή κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος, που προκαλείται από καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή το κάπνισμα. Προκαλεί κοκκινομπλέ αποχρωματισμό των άκρων, λόγω στένωσης, απόφραξης ή σπασμού σε κάποιο περιφερειακό αγγείο.

Αν τα πόδια γίνουν κόκκινα, η αιτία μπορεί να είναι κάποια αλλεργική αντίδραση. Αυτό είναι πιθανότερο εάν το κοκκίνισμα συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα), πρήξιμο ή εξάνθημα.

Το κοκκίνισμα μπορεί επίσης να σχετίζεται με λοίμωξη από βακτήρια, όπως η κυτταρίτιδα. Σε τέτοια περίπτωση τα πόδια θα είναι κόκκινα, με φλεγμονή, πόνο, έκκριμα ή και οσμή.

Πρήξιμο

Το πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια αποτελεί συχνό σύμπτωμα τραυματισμού στην ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος) ή στον άκρο πόδα. Μπορεί, όμως, να είναι και συνέπεια κατακράτησης υγρών ή της καθημερινής πολύωρης καθιστικής ζωής.

Αν το οίδημα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνεται ολοένα πιο επώδυνο, τονίζει ο Dr. Ashrafi. Μπορεί επίσης να δημιουργεί δυσκολίες στη βάδιση.

Το επίμονο οίδημα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ταχυπαλμία ή αρρυθμία) ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Η καρδιακή ανεπάρκεια, λ.χ., προκαλεί οίδημα των ποδιών, καθώς η καρδιά εξασθενεί ολοένα περισσότερο.

Μούδιασμα και «μυρμήγκιασμα»

Η αίσθηση μουδιάσματος στο ένα ή και τα δύο πόδια όταν κάθεστε πολλή ώρα ακίνητοι στην ίδια θέση, είναι φυσιολογική. Όταν όμως είναι επίμονη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβητικής νευροπάθειας, προειδοποιεί ο Dr. Ashrafi.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι ένα είδος σοβαρής βλάβης στα νεύρα, που προκαλείται από τα παθολογικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Είναι πιο πιθανή αιτία του μουδιάσματος όταν παρατηρείται και στα δύο πόδια. Αν παρουσιάζετε τέτοιου είδους σύμπτωμα στα πόδια, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Αλλαγές στο δέρμα και στα νύχια

Τα παχιά, κιτρινωπά νύχια στα πόδια μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη από μύκητα, η οποία αντιμετωπίζεται με ειδικές αντιμυκητιασικές αλοιφές.

Αντίστοιχα, οι ξηρές, «σκασμένες» φτέρνες μπορεί να είναι συνέπεια παρατεταμένης ορθοστασίας, ιδίως σε σκληρές επιφάνειες. Μπορεί επίσης να οφείλονται στην χρήση υποδημάτων που δεν στηρίζουν τους άκρους πόδες.

Μερικές φορές, όμως, οι «σκασμένες» φτέρνες είναι ένδειξη υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός). Επομένως χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock