Iatropedia

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό στη θάλασσα και πως βγάζουμε τα αγκάθια από το δέρμα

woman helping her boyfriend who stepped in a sea urchin

Αν πατήσετε αχινό στη θάλασσα καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή με λίγο ζεστό νερό και απομακρύνετε τα αγκάθια.

Αν πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.

Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria.

Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το «θύμα» του. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.

Αν πατήσετε αχινό, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα και αναζητήστε βοήθεια από κάποιον για να απολυμάνετε την περιοχή και να βγάλετε τα αγκάθια από το δέρμα σας.

Πώς να αφαιρέσετε τα αγκάθια του αχινού:

Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε. Παρακολουθείστε τα κι, αν εντοπίσετε πρήξιμο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Φωτογραφία iStock