Iatropedia

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής.

Πολλούς κινδύνους για την υγεία ενέχει το πασχαλινό τραπέζι και οι διατροφικές υπερβολές που είθισται να το χαρακτηρίζουν. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να απειλήσουν και υγιείς ανθρώπους, αλλά ιδιαιτέρως ευάλωτοι είναι οι καρδιοπαθείς ασθενείς.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, 2-3 ημέρες αργότερα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό εάν εκδηλώσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια, συνιστά ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά επίσης μπορεί να τους απειλήσουν. Η υψηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης. Αυτή μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Προστασία από τα λιπαρά

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Γι’ αυτό τον τον λόγο φροντίστε να αφαιρέσετε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας. Να το συνοδεύσετε επίσης με άφθονα πράσινα λαχανικά τα οποία:

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες,  καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.

Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το αίσθημα της πείνας.

Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το γεύμα σας με  μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική για τους καρδιοπαθείς. Η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρούν μια σωστή ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνουν έμφαση στην πηγή των θερμίδων. Έτσι, τα φαγητά που καταναλώνουν θα τους προσφέρουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη κ.λπ.

Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι

Ο κ. Κοχιαδάκης παρέχει συνοπτικά τις εξής συμβουλές στους καρδιοπαθείς για την ημέρα της Λαμπρής:

Τι να πιείτε

Οι καρδιοπαθείς ασθενείς πρέπει να προσέχουν και τα ποτά που πίνουν. Ο κ. Κοχιαδάκης συνιστά τα εξής:

Συνοπτικά, οι καρδιοπαθείς ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν με μέτρο από όλα,  αλλά κατά προτίμηση πρέπει να φάνε υγιεινά.  «Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει», συνιστά ο καθηγητής.

«Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό. Και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ, που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας. Διατηρήστε το βάρος σας με σωστές διατροφικές επιλογές που δεν στερούνται γεύσης και μην ξεχνάτε την άσκηση έστω κι αν είναι χορός γύρω από το πασχαλινό τραπέζι», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock