Τι ώρα να κάνετε γυμναστική για να έχετε χαμηλό «ζάχαρο»

  • Ρούλα Τσουλέα
σάκχαρο
Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο αποδοτική η φυσική δραστηριότητα στη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος.

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία, αλλά όταν το ζητούμενο είναι να ρυθμίσετε τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σας, η ώρα που θα ασκηθείτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι η ήπια προς μετρίας εντάσεως γυμναστική βελτιώνει την ομοιόσταση του σακχάρου στους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλά, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την ιδανική ώρα στην οποία πρέπει να προγραμματίζεται η άσκηση, ώστε να είναι πιο αποδοτική.

Το κενό θέλησαν να καλύψουν επιστήμονές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, στην Ισπανία. Οι επιστήμονες μελέτησαν 186 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από το όριο της παχυσαρκίας (ήταν 32,9 kg/m2).

Οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία 47 ετών. Επί δύο εβδομάδες φορούσαν μετρητές βημάτων και συσκευές συνεχούς μέτρησης γλυκόζης (σακχάρου). Οι ερευνητές ταξινόμησαν την φυσική δραστηριότητά τους ως εξής:

  • Καθιστική ζωή (δεν έκαναν κάποια συνεχόμενη φυσική δραστηριότητα)
  • Πρωινή
  • Απογευματινή
  • Βραδινή
  • Μικτή

Ως πρωινή θεωρήθηκε η φυσική δραστηριότητα που γινόταν σε ποσοστό πάνω από 50% από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα, απογευματινή ήταν όταν γινόταν μεταξύ 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα. Και βραδινή όταν γινόταν μεταξύ 6 το απόγευμα και 12 τα μεσάνυχτα. Στην «μικτή» η φυσική δραστηριότητα γινόταν διάσπαρτα μέσα στην ημέρα.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Obesity. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η φυσική δραστηριότητα που συσσωρευόταν το απόγευμα και το βράδυ οδηγούσε σε καλύτερο σάκχαρο. Μάλιστα το όφελος αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο μετά την άσκηση, αλλά διαρκούσε όλο το 24ωρο.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο στους εθελοντές που είχαν ήδη παρουσιάσει διαταραγμένη ρύθμιση της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα τους. Ήταν επίσης παρόμοιο  σε άνδρες και γυναίκες.

Η φυσική δραστηριότητα που έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαρκούσε από 20 λεπτά έως και πάνω από 45 λεπτά την ημέρα. Από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα οι εθελοντές έπρεπε να κάνουν τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα λεπτά, για να δουν όφελος στο σάκχαρο αίματος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι για καλή γλυκαιμική ρύθμιση δεν αρκεί η σύσταση για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Πρέπει να συνιστάται  αύξηση της δραστηριότητας ειδικά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock