Iatropedia

Tips για να προφυλάξτε τα αυτιά σας στη θάλασσα!

Θραύση κάνουν το καλοκαίρι οι ωτίτιδες οι οποίες χτυπούν ανεξαιρέτως μικρούς και μεγάλους. Ο οξύς πόνος στα αυτιά, που συνήθως εμφανίζεται μετά από το κολύμπι στη θάλασσα είναι το κυριότερο σύμπτωμα της φλεγμονής αυτής εξαιτίαςτου νερού που παραμένει μέσα στο αυτί. Έτσι δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να προφυλάξτε τα αυτιά σας από το νερό της θάλασσας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Εξωτερική ωτίτιδα

Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Eίναι η λοίμωξη του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του εξωτερικού καναλιού του αυτιού που οδηγεί στο τύμπανο.

Συχνά προκαλείται από το νερό που παραμένει στο αυτί μετά το μπάνιο δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά την ανάπτυξη των βακτηρίων και για το λόγο αυτό λέγεται και «αυτί του κολυμβητή».

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από κοινά παθογόνα βακτήρια (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα), ενώ οι μύκητες και οι ιοί είναι λιγότερο συχνές αιτίες. Όταν το νερό μπαίνει μέσα στο αυτί παρασύρει βακτήρια ή μύκητες, στη συνέχεια το νερό βγαίνει έξω, το αυτί στεγνώνει και δε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Αν όμως το νερό παραμείνει παγιδευμένο μέσα στο αυτί αναπτύσσονται μύκητες και βακτήρια που επιμολύνουν την περιοχή.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να χειροτερέψουν εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Μπορεί να παρατηρηθεί φαγούρα, ερυθρότητα, αίσθημα βάρους και πληρότητας στο αυτί, πόνος, εκροή υγρού, μειωμένη ακοή, εμβοές, πυρετός και διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού.

Βασική προϋπόθεση της θεραπείας είναι η αποφυγή της επαφής με το νερό, ώστε να διατηρείται στεγνός ο έξω ακουστικός πόρος. Η τοποθέτηση μίας ζεστής (και όχι καυτής κομπρέσας πάνω στο αυτί) θα σας ανακουφίσει από τον πόνο μέχρι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα σας συστήσει ωτικές σταγόνες, καθαρισμό αυτιών, παυσίπονα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συγχορήγηση από το στόμα του κατάλληλου αντιβιοτικού.

Πρόληψη

Στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας μετά από το κολύμπι ή το μπάνιο σας σκουπίζοντας αργά και απαλά με μια μαλακή πετσέτα ή ένα πανί το εξωτερικό τμήμα τους.

Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι για να βοηθήσετε να απομακρυνθεί το νερό από το εσωτερικό τμήμα τους.

Μπορείτε να τα στεγνώσετε και με ένα πιστολάκι μαλλιών αν το βάλετε στη χαμηλότερη βαθμίδα και το κρατήστε σε απόσταση από το αυτί.

Εάν είστε επιρρεπείς σε εξωτερική ωτίτιδα χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες όταν πάτε για κολύμπι ή κατά το καθημερινό σας ντους.

Αν νιώσετε ότι το αυτί σας είναι βουλωμένο από το νερό μπορείτε να ενσταλάξετε λευκό οινόπνευμα ή τις ειδικές σταγόνες που πωλούνται στα φαρμακεία, τα οποία βοηθούν στην εξάτμιση του παγιδευμένου νερού και έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες.

Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα, ιδίως βαθειά.

Καθαρίστε τα βουλωμένα αυτιά στο γιατρό σας πριν αρχίσετε τα μπάνια και τις βουτιές.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;