To νύχι έχει μπει μέσα στο δέρμα σας; Σπιτικές θεραπείες για να το αντιμετωπίσετε

  • Iatropedia newsroom
νύχι
Αν το νύχι στο δάχτυλο του ποδιού σας έχει μπει μέσα στο δέρμα σας, τότε το πιθανότερο είναι να πονάτε πολύ και να ψάχνετε τρόπους να ανακουφιστείτε.

Όταν το πλευρικό άκρο στο νύχι σας μεγαλώνει στο δέρμα, συσσωρεύει μεγάλη πίεση και σας προκαλεί έντονο πόνο.

Τα νύχια που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα είναι ενοχλητικά και άβολα, αλλά συνήθως επουλώνονται από μόνα τους χωρίς να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει κάτι πιο σοβαρό.

Εάν ένα νύχι που έχει μπει προς τα μέσα προκαλεί σπάσιμο στο δέρμα, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν λοίμωξη, η οποία θα το κάνει ακόμα πιο επώδυνο.

Σπιτικές θεραπείες για τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα

Πριν επισκεφθείτε τον γιατρό, αν το εντοπίσετε στο πολύ αρχικό στάδιο, μπορείτε να το κόψετε μόνοι σας, με μεγάλη προσοχή και με καθαρά εργαλεία, πριν το πρόβλημα γίνει πιο σοβαρό. Προσέξτε όμως μην το κόψετε υπερβολικά κοντό, γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πρώτα, μουλιάστε τα πόδια σας για να μαλακώσει το δέρμα και να μειωθεί η φλεγμονή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν καθαρό νυχοκόπτη, μπορείτε να προσπαθήσετε να κόψετε την πληγείσα περιοχή και να εφαρμόσετε αντιβιοτική αλοιφή.

Για να απαλύνετε λιγάκι τον πόνο σας μουλιάστε το δάχτυλο σας σε ζεστό νερό με ένα απαλό σαπούνι, για 10 έως 20 λεπτά την ημέρα. Όταν τελειώσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά το δάχτυλό σας με μια καθαρή πετσέτα για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία είναι το μούλιασμα σε μηλόξυδο, καθώς περιέχει οξικό οξύ που σκοτώνει τα βακτήρια.

Η τοποθέτηση μιας αποφρακτικής αλοιφής στο νύχι του ποδιού σας θα προσφέρει επιπλέον προστασία και θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης. Μια ιδανική επιλογή είναι η βαζελίνη.

Δείτε επίσης: Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό στη θάλασσα και πως βγάζουμε τα αγκάθια από το δέρμα

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι τι παπούτσια επιλέγετε να φοράτε τις ημέρες του πόνου. Όσο πιο στενό το παπούτσι, τόσο μεγαλύτερη η πίεση στο νύχι. Επιλέξτε μαλακά φαρδιά παπούτσια που επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να κουνιούνται για να αποφύγετε τον επιπλέον πόνο.

Εάν έχετε προσπαθήσει να φροντίσετε μόνοι σας το νύχι που έχει μπει προς τα μέσα και δεν έχει βελτιωθεί (ή έχει επιδεινωθεί), ήρθε η ώρα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αν ο πόνος γίνεται όλο και πιο έντονος, το δάχτυλό σας έχει μαζέψει υγρό πύον, είναι κόκκινο και πρησμένο, τότε επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Φωτογραφία iStock