Τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι: Ποια τρόφιμα να μην εμπιστεύεστε στον μπουφέ του ξενοδοχείου
Είναι καλοκαίρι, είστε διακοπές, είστε στον πλούσιο μπουφέ του ξενοδοχείου και το τελευταίο πράγμα που σας περνάει από το μυαλό είναι μια τροφική δηλητηρίαση.
Ωστόσο, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού οι τροφικές δηλητηριάσεις, για πολλούς λόγους, είναι σε έξαρση και πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα φαγητά που θα επιλέξετε να φάτε, ειδικά σε όσα προσφέρει το πρωινό στο ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), πάνω από 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάποια τροφική δηλητηρίαση τον χρόνο.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και έτσι ευνοούνται τα μικρόβια και τα βακτήρια να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα τη ταχύτερη αλλοίωση των τροφίμων, αυξάνει ο κίνδυνος εκδήλωσης τροφικών λοιμώξεων.
Οι τροφοδηλητηριάσεις, συνήθως, οφείλονται, στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.
Δείτε επίσης: ECDC: Αυξάνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις στην ΕΕ – Ποια τρόφιμα ευθύνονται συχνότερα
Τι να προσέχετε στον μπουφέ του ξενοδοχείου
Αρχικά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εσείς οι ίδιοι και πριν ακουμπήσετε το φαγητό σας να έχετε πλύνει τα χέρια σας με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην σπείρετε τα μικρόβια των χεριών.
Να έχετε στο νου σας ότι τα φαγητά που είναι «απλωμένα» στον μπουφέ, μπορεί να τα έχουν ακουμπήσει πολλοί ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει το άρθρο μας και ξέχασαν να πλύνουν τα χέρια τους πριν ακουμπήσουν το λαχταριστό κρουασάν βουτύρου, αλλά μετά το μετάνιωσαν γιατί έχει πολλές θερμίδες και το άφησαν πίσω.
Φυσικά, προσπαθήστε να χρησιμοποιήτε τα ειδικά μαγειρεικά σκεύη και τις τσιμπίδες, τα οποία (ελπίζουμε) να έχει φροντίσει το ξενοδοχείο να υπάρχουν στον μπουφέ.
Όσον αφορά τα φαγητά, ειδικά στις ζεστές θερμοκρασίες κάποια τρόφιμα είναι αρκετά ευάλωτα και υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρέας και τα παράγωγά του. Τα ωμά αλλαντικά πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες κρύες θερμοκρασίες. Γι’αυτό, για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη τροφική δηλητηρίαση, ξανασκεφτείτε το πριν βάλετε στο πιάτο σας μια φέτα γαλοπούλα που έχει «κάτσει» στον μπουφέ για ώρες πριν την φάτε, σε ζεστές θερμοκρασίες.
Επίσης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το μαγειρεμένο κρέας, ειδικά το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί σωστά.
Έπειτα, ίσως διαλέξετε να βάλετε στο πιάτο σας κάποια ωμά λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια και μαρούλι. Μπράβο σας που τρώτε υγιεινά στις διακοπές! Αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι έχουν πλυθεί σωστά και η ζέστη δεν έχει βοηθήσει τα βακτήρια να αναπτυχθούν;
Φυσικά, δεν αμφισβητούμε ότι οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων φροντίζουν για την πλήρη ασφάλεια των τροφίμων και των πελατών, αλλά άνθρωποι είμαστε και μπορεί μια μικρή παράλειψη να σας ταλαιπωρήσει για όλες τις διακοπές σας.
Δείτε επίσης: ECDC: Σε ποιες χώρες έχουν έξαρση οι τροφικές δηλητηριάσεις από σιγκέλλα
Επιπλέον, αν επιλέξετε τον μπουφέ του ξενοδοχείου για το πρωινό σας, βεβαιωθείτε ότι το γάλα και ο φυσικός χυμός που θα πιείτε έχουν διατηρηθεί σε κατάλληλες θερμοκρασίες και δεν έχουν αλλοιωθεί.
Όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα θεωρούνται ευαλλοίωτα και σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνονται επίσης τα σάντουιτς, οι πίτες, οι πίτσες, οι σάλτσες, οι σαλάτες σε μορφή αλοιφής και τα είδη ζαχαροπλαστικής που συντηρούνται σε ψύξη.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα μικρόβια δεν καταστρέφονται στην κατάψυξη, παρά μόνο σταματούν να πολλαπλασιάζονται.
Φωτογραφία iStock