Γιατί μετά από τσίχλα μέντας νιώθουμε παγωμένο το νερό που πίνουμε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσίχλα
Πώς είναι δυνατόν οι τσίχλες με γεύση μέντας να έχουν τη μυστηριώδη ικανότητα να μετατρέπουν το απλό νερό σε... παγετώνα; Είναι μια χημική αντίδραση ή κάτι άλλο; Στην πραγματικότητα, είναι ένα περίεργο φαινόμενο που είναι γνωστό ως θερμική ψευδαίσθηση. Οι θερμικές ψευδαισθήσεις, όπως προδίδει και το όνομά τους, μπερδεύουν την αντίληψη του σώματός σας σε θέματα θερμοκρασίας.

Η θερμική ψευδαίσθηση που προκύπτει από την τσίχλα με μέντα (δυόσμος) δημιουργείται επειδή το νερό συνδέεται με μία μόνο πρωτεΐνη γνωστή ως TRPM8. Όταν η θερμοκρασία πέφτει γενικά, η πρωτεΐνη αυτή ανταποκρίνεται επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια νατρίου και ασβεστίου να εισέλθουν στο κύτταρο. Αυτή η χημική αλλαγή κάνει τα κύτταρα να στέλνουν μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως “αίσθημα κρύου”.

Υπάρχει όμως μια “ατέλεια” στο σύστημα αυτό. Η πρωτεΐνη TRPM8 αντιδρά επίσης σε ενώσεις που είναι γνωστές ως “ψυκτικές”. Αυτές περιλαμβάνουν την ευκαλυπτόλη, την ισιλίνη (icilin) και (το μαντέψατε) την μενθόλη, το κύριο συστατικό για την γεύση μέντας σε τσίχλες, τσιγάρα κλπ. Όταν οι ενώσεις αυτές έρχονται σε επαφή με το σώμα σας, κάνουν τον εγκέφαλο να αντιληφθεί μια πτώση της θερμοκρασίας στο στόμα σας, ακόμα κι αν αυτή δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όταν πίνετε νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή απλά δροσερό, οι υποδοχείς για το κρύο στο στόμα σας, επηρεασμένοι από την μενθόλη, “τρελαίνονται” και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι πίνετε κάτι πολύ παγωμένο.

http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει όταν καταπίνουμε μια τσίχλα

Δυσάρεστη αναπνοή: Δέκα τρικ για να είστε… ξέγνοιαστοι