Iatropedia

Βήχας: Ποια φαγητά και ροφήματα θα βοηθήσουν με τον πόνο στο λαιμό

Young woman touching painful neck, sore throat for flu, cold and infection

Τα ζεστά, αλλά όχι καυτά, φαγητά και ροφήματα θα βοηθήσουν τον λαιμό σας που ταλαιπωρείται από έντονο βήχα.

Ο πονόλαιμος και ο βήχας είναι από τα πρώτα συμπτώματα για πολλές ιώσεις και κρυολογήματα και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ποια φαγητά θα τρώτε και ποια ροφήματα θα πίνετε.

Όσο ο βήχας είναι έντονος και ο λαιμός σας πονάει υπάρχουν φαγητά και ροφήματα που μπορούν να σας ανακουφίσουν, αλλά από την άλλη υπάρχουν φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε για να μην επιδεινώσετε την κατάστασή σας.

Φαγητά και ροφήματα για να σας ανακουφίσουν

Γενικά προτιμήστε ζεστά μαγειρευτά φαγητά, με μαλακά υλικά που δεν θα «γρατσουνίσουν» τον λαιμό σας.

Φτιάξε ένα πιάτο καλά βρασμένα μακαρόνια, ρύζι, αρακά, ενώ τα αυγά (κυρίως βραστά ή ομελέτα) είναι μια ιδανική επιλογή για το πρωινό ή το βραδινό σας.

Άμα θέλετε να φάτε κρέας, προτιμήστε μαλακά κομμάτια ή κιμά, ο οποίος είναι πιο εύκολος στη μάσηση. Γενικότερα, όσο περισσότερο μασάτε την τροφή σας, τόσο καλύτερα για τον λαιμό σας.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε το κρέας σας με πατάτες, καλύτερα να τις ψήσετε στο φούρνο και να μην τις τηγανήσετε, ή ακόμα καλύτερα προτιμήστε τον πουρέ.

Δείτε επίσης: Διατροφή: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε μετά από την προπόνηση

Όσον αφορά τα ροφήματα που θα σας ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο που προκαλεί ο βήχας, όλα τα ζεστά ροφήματα μας κάνουν καλό. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να είναι καυτά, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στο λαιμό.

Μπορείτε να πιείτε όλα τα είδη τσαγιού, όπως πράσινο τσάι, τσάι τζίντζερ, χαμομήλι, τσάι μέντας και τσάι ευκάλυπτου. Ο ευκάλυπτος είναι ένα από τα βότανα που βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών, κάτι που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον βήχα.

Η ιδανική προσθήκη για ανακούφιση από τον πονόλαιμο είναι το μέλι σε όλα τα ροφήματα. Το μέλι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του βήχα, ενώ είναι πλούσιο σε αντιμικροβιακές φυτικές ενώσεις.

Ποια φαγητά να αποφεύγετε

Όσο ο βήχας σας είναι έντονος και σας προκαλεί πόνο, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από μερικά φαγητά που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως τηγανητά φαγητά (κρέας, πατάτες, λαχανικά), καθώς το τηγάνισμα τα κάνει ιδιαίτερα σκληρά για το λαιμό μας.

Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σνακ όπως πατατάκια και μπισκότα, αλλά και καυτερά φαγητά ή μπαχαρικά.

Επίσης, μείνετε μακριά από αλκοόλ, σόδες και χυμούς φρούτων που είναι ξινά, όπως πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ.

Δείτε επίσης: Τα 5 ροφήματα που πίνουμε το πρωί και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας

Φωτογραφία iStock