Iatropedia

Ύπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για να κοιμάστε το βράδυ ανάλογα με την υγεία σας

Woman sleeping in bed at night, top view

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά, όπως υποδηλώνουν κάποιες μελέτες.

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος το βράδυ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία σας, ωστόσο υπάρχουν καλές και κακές στάσεις ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα κάθε ανθρώπου.

Για παράδειγμα, ο ύπνος μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι κάτω από την πλάτη σας μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στην πλάτη, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να είναι καλύτερος για την υπνική άπνοια, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι βλάπτει τη σπονδυλική σας στήλη.

Εάν έχετε μια καρδιακή πάθηση, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τον ύπνο στην αριστερή σας πλευρά, καθώς μπορεί να αυξήσει την πίεση στην καρδιά.

Ποια είναι τα οφέλη αν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά;

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει άτομα που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συσχετίστηκε με σημαντικά μικρότερη έκθεση σε οξύ και ταχύτερη κάθαρση του οισοφάγου από τον ύπνο στη δεξιά πλευρά.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά προκάλεσε μετατόπιση της καρδιάς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά δεν επηρέασε την λειτουργία της καρδιάς, αλλά τη συλλογή δεδομένων.

Εάν έχετε απινιδωτή (ICD), μπορεί να σας φανεί πιο άνετο να κοιμάστε στην αντίθετη πλευρά από το σημείο που έχει τοποθετηθεί, δηλαδή από την αριστερή πλευρά.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι επικίνδυνος για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι.

Δείτε επίσης: Η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου: Πως να κοιμηθείτε μέσα σε δύο λεπτά

Τι προσφέρει ο ύπνος στη δεξιά πλευρά;

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβές.

Μια μελέτη του 2018, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων με μυοκαρδιοπάθεια προτιμούσε να κοιμάται στη δεξιά πλευρά παρά στην αριστερή.

Επίσης, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να είναι πιο άνετο για εσάς να ξαπλώνετε στο πλάι με τα γόνατά σας λυγισμένα.

Μερικοί γιατροί συνιστούν να κοιμούνται οι έγκυες στην αριστερή τους πλευρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι σας βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας και το να ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά βοηθά να κρατήσετε τη μήτρα μακριά από αυτό το μεγάλο όργανο.

Το να ξαπλώνετε στη δεξιά σας πλευρά όταν είστε έγκυος διευκολύνει τη δουλειά της καρδιάς σας, επειδή εμποδίζει το βάρος του εμβρύου να ασκήσει πίεση στη φλέβα που μεταφέρει το αίμα πίσω στην καρδιά από τα πόδια σας.

Δείτε επίσης: 5 στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Κοιμηθείτε μπρούμυτα αν ροχαλίζετε

Μια μελέτη του 2015, εξέτασε τις επιπτώσεις του ύπνου ανάσκελα σε συμμετέχοντες με σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να ξαπλώνεις μπρούμυτα συνδέεται με λιγότερη οξυγόνωση του αίματος και δυσκολία στο αναπνευστικό σε σύγκριση με την καθιστή θέση.

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να ανακουφίσει την υπνική άπνοια και το ροχαλητό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή την πλάτη. Η υπνική άπνοια που δεν θεραπεύεται σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Προς το παρόν, δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για την υγεία της καρδιάς σας, εάν δεν έχετε ήδη μια υποκείμενη καρδιακή πάθηση. Πιθανότατα, ο ποιοτικός ύπνος είναι πιο σημαντικός από τη θέση στην οποία κοιμάστε.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2018, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι τόσο η κακή ποιότητα ύπνου όσο και η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Φωτογραφία iStock