Iatropedia

Τι να φάτε, τι να αποφύγετε πριν πέσετε για ύπνο

sleep eat

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο η διατροφή μας. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

Αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ, προσέξτε τι θα φάτε και τι θα πιείτε πριν μπείτε στο κρεβάτι. Ορισμένες διατροφικές επιλογές είναι ό,τι χειρότερο για τον ύπνο, αν και εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντοτε, αναφέρει μία ειδικός από τις ΗΠΑ.

«Ένα μεγάλο γεύμα στις 8 το βράδυ, όταν έχετε πρόγραμμα να μπείτε για ύπνο μία ή δύο ώρες αργότερα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Και αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, καλό είναι να την σταματάτε από το μεσημέρι», συνιστά η Dr. Roberta Anding, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor του Τέξας.

Όπως εξηγεί, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 10-20 λεπτά για να αποκοιμηθεί. Αν έχετε καφεΐνη στον οργανισμό σας, το διάστημα αυτό διπλασιάζεται. Η καφεΐνη όμως έχει χρόνο ημίσειας ζωής 4,5 ώρες. Χρειάζονται δηλαδή 4,5 ώρες για να απομακρυνθεί η μισή ποσότητά της από τον οργανισμό σας. Εάν λοιπόν έχετε ευαισθησία σε αυτήν, ασφαλέστερο είναι να την αποφύγετε από το μεσημέρι και μετά.

«Καφεΐνη δεν περιέχει μόνον ο καφές», διευκρινίζει η Dr. Anding, η οποία είναι εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής (AND). «Περιέχεται και στο τσάι και σε μερικά ισοτονικά ροφήματα. Ακόμα και αθλητικά ροφήματα μπορεί να την περιέχουν».

Ένα βαρύ γεύμα πριν μπείτε στο κρεβάτι επίσης επηρεάζει τον ύπνο, αλλά με διαφορετικό τρόπο. «Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί η ειδικός. «Ο οργανισμός στέλνει περισσότερο αίμα στο έντερο για να γίνει η πέψη της τροφής και λιγότερο στον εγκέφαλο. Ωστόσο ο εγκέφαλος χρειάζεται άφθονο αίμα για να διέρχεται από τα διάφορα στάδια του ύπνου».

Εκτός από την καφεΐνη και τα βαριά φαγητά, καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά πριν μπείτε για ύπνο.

Οι καλύτερες επιλογές

Φυσικά, η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ εξαρτάται από το πρόγραμμα κάθε ανθρώπου. Οι εργαζόμενοι, λ.χ., σε νυχτερινή βάρδια και οι αθλητές που επιστρέφουν αργά στο σπίτι από τους αγώνες, έχουν διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής απ’ όσους εργάζονται καθημερινά 9-5.

Τι μπορείτε λοιπόν να φάτε με ασφάλεια πριν μπείτε στο κρεβάτι σας; «Χρειάζεστε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά, το οποίο θα παραμείνει και περισσότερη ώρα στο στομάχι», απαντά η ειδικός. «Μια πολύ καλή επιλογή  είναι ένα λευκό γιαούρτι με λίγα μούρα και ψιλοκομμένο μήλο».

Σημασία όμως έχει και η ποιότητα της τροφής που θα φάτε. Επομένως δεν είναι καθόλου καλή επιλογή τα πρόχειρα φαγητά (π.χ. πατατάκια, παγωτά) πριν μπείτε στο κρεβάτι.

Όσον αφορά τα ροφήματα, εκτός από νερό μπορείτε να πιείτε γάλα και ανθρακούχο νερό χωρίς καφεΐνη.

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ ή τσάι επειδή απολαμβάνουν τη γεύση τους. Εάν κι εσείς συνηθίζετε να τα καταναλώνετε πριν μπείτε στο κρεβάτι, προτιμήστε τις ντεκαφεϊνέ εκδοχές», συνιστά η Dr. Anding. «Μολονότι δεν είναι 100% χωρίς καφεΐνη, σίγουρα περιέχουν πολύ λιγότερη απ’ ό,τι οι κανονικές μορφές».

Φωτογραφία: iStock