Ζέστη: Ηλικία και προβλήματα υγείας εντείνουν τους κινδύνους

  • Ρούλα Τσουλέα
ζέστη
Τι να προσέχουν οι ηλικιωμένοι με προβλήματα κινητικότητας ή υγείας και όσοι παίρνουν φάρμακα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ζέστη για τους ανθρώπους που έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια, ιδίως αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή κινητικότητας και παίρνουν ένα ή περισσότερα φάρμακα.

Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, υπερθέρμανσης και θερμοπληξίας. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα, αναφέρει ένας ειδικός από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο.

«Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται σταδιακά η ικανότητα του οργανισμού να αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται στη ζέστη», λέει ο γενικός ιατρός Dr. Juan Cobo, ειδικός σε θέματα Γηριατρικής. «Ιδρώνουμε λιγότερο, με συνέπεια να επιβραδύνεται η ικανότητα δροσίσματος του οργανισμού. Επιπλέον, γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στη δίψα. Έως ότου αντιληφθεί ένας ηλικιωμένος ότι διψάει, έχει ήδη αφυδατωθεί σε κάποιο βαθμό».

Επικίνδυνα νοσήματα

Τους κινδύνους που κρύβει η ζέστη επιτείνουν ορισμένα νοσήματα και φάρμακα. Η μειωμένη κινητικότητα είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στη δροσιά και στο νερό. Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων δυσκολεύουν την προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα, αφυδατώνονται πιο εύκολα οι πάσχοντες από:

  • Διαβήτη
  • Νεφροπάθεια
  • Άνοια
  • Κατάθλιψη

«Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους πόσο νερό μπορούν να πιούν, δίχως να υπονομεύσουν την υγεία τους», συνιστά ο Dr. Cobo.

Η ζέστη μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη και όταν κάποιος παίρνει ορισμένα συνταγογραφούμενα ή/και μη φάρμακα. Πολλά μειώνουν υπερβολικά την πίεση ή προκαλούν σύγχυση. Και όταν αυτά τα φάρμακα συνδυάζονται, οι επιδράσεις τους πολλαπλασιάζονται.

«Πολλοί άνθρωποι παίρνουν διουρητικά για την πίεση και έναν β-αναστολέα (ή αποκλειστή) για την καρδιά», εξηγεί ο Dr. Cobo. «Αν έχουν και πόνους σε κάποια άρθρωση, μπορεί να παίρνουν από μόνοι τους και κάποιο αντιφλεγμονώδες, αντί για απλό παυσίπονο. Αν οι ασθενείς αυτοί βγουν στον κήπο να ποτίσουν μια πολύ ζεστή μέρα, δεν θα αντιληφθούν αμέσως ότι διψούν και αφυδατώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, ζάλη, ακόμα και σε νεφρική βλάβη».

Άλλα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τους ασθενείς στη ζέστη είναι αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, αντισταμινικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για την χοληστερόλη και το σάκχαρό κ.λπ.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε εγρήγορση στη ζέστη. Πρακτικά αυτό σημαίνει:

  • Αν ζείτε μόνοι, έχει προβλήματα κινητικότητας ή παίρνετε φάρμακα που σας κάνουν ευαίσθητους στη ζέστη, να έχετε πάντοτε δίπλα σας μπουκάλια με νερό
  • Να μην πίνετε ροφήματα με καφεΐνη, ζάχαρη ή αλκοόλ.
  • Να βάζετε το ξυπνητήρι για να πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα νερό
  • Να έχετε θερμόμετρο τοίχου εντός και εκτός σπιτιού για να ελέγχετε τη θερμοκρασία. Ιδανικά εντός του σπιτιού πρέπει να είναι έως 25 βαθμούς Κελσίου.
  • Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, επικοινωνήστε με συγγενείς ή τον δήμο σας για να βρείτε πιο δροσερό χώρο.
  • Να επικοινωνείτε στη διάρκεια της ημέρας με συγγενείς και φίλους
  • Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα φάρμακα και την πάθησή σας και τυχόν αλλαγές στη ζέστη

Φωτογραφία: iStock