1 στους 4 ασθενείς σε κώμα από εγκεφαλική βλάβη έχουν «κρυφή» συνείδηση, δείχνει νέα μελέτη

  • Ελισάβετ Σταύρου
κώμα
Οι μαγνητικές εγκεφάλου έδειξαν ότι το 25% των ασθενών που είναι σε κώμα προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις οδηγίες των γιατρών.

Ορισμένοι ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μπορεί να ανταποκρίνονται περισσότερο στα ερεθίσματα από το περιβάλλον γύρω τους από όσο πίστευαν οι επιστήμονες προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς ανταποκρίνεται στις οδηγίες κρυφά, με τον εγκέφαλό τους να δείχνει δραστηριότητα παρόλο που το σώμα τους δεν κινείται, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Όταν οι γιατροί ζήτησαν από τους ασθενείς να σκεφτούν ότι ανοίγουν και κλείνουν το χέρι τους, οι ασθενείς, παρόλο που ήταν σε κώμα, εμφάνισαν εγκεφαλική δραστηριότητα δείχνοντας ότι ακολουθούσαν επανειλημμένα αυτήν την οδηγία, όπως έδειξαν οι σαρώσεις εγκεφάλου MRI και EEG, στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«Αυτά τα αποτελέσματα εγείρουν κρίσιμα ηθικά, κλινικά και επιστημονικά ερωτήματα – όπως πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την αόρατη γνωστική ικανότητα για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα επικοινωνίας και να προωθήσουμε την περαιτέρω ανάκαμψη;» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Yelena Bodien, του Κέντρου Νευροτεχνολογίας και Νευροανάκτησης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Τι έδειξε η μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα με εγκεφαλική βλάβη που δεν εμφάνιζαν εξωτερικά σημάδια συνείδησης, όπως το να μπορούν να ανταποκρίνονται σε απλές οδηγίες.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από συμμετέχοντες σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, σε περίοδο περίπου 15 χρόνων.

Όλοι οι ασθενείς είχαν υποστεί σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανακοπή ή ένα τροχαίο ατύχημα.

Οι μαγνητικές εγκεφάλου έδειξαν ότι 60 από τους ασθενείς που ήταν σε κώμα (25%) προσπαθούσαν πράγματι να ανταποκριθούν σε αυτές τις οδηγίες, αλλά δεν είχαν κανέναν έλεγχο στο σώμα τους.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται γνωστική κινητική διάσταση, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Οι ασθενείς κατανοούν τη γλώσσα, θυμούνται οδηγίες και μπορούν να διατηρήσουν την προσοχή τους, αλλά η σχέση μεταξύ της σκέψης και των κινητικών τους ικανοτήτων έχει διασπαστεί.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει νέες δυνατότητες στους θεράποντες γιατρούς, αλλά δίνει και νέα ελπίδα στους ασθενείς. Η μη ανίχνευση της γνωστικής αυτής κινητικής διάστασης θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης απόσυρσης της υποστήριξης ζωής.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, τώρα που οι γιατροί ξέρουν ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν επίγνωση αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, μπορούν να επικεντρωθούν σε νέες μεθόδους αποκατάστασης.

Φωτογραφία iStock