1 στους 4 Έλληνες ταλαιπωρείται από γαστροισοφαγική παλινδρόμηση
Ταυτόχρονα η οριστική αντιμετώπιση της νόσου έχει αποδειχτεί ότι είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος παρουσιάζει αύξηση. Η νόσος σύμφωνα με τελευταία επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς πλήττει πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, δηλαδή το 25% του πληθυσμού.
“Η μελέτη αυτή όπως και άλλες στο εξωτερικό δείχνουν ότι η νόσος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα αποτελεί απειλή για την ζωή του ασθενή” τονίζει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός κ Αναστάσιος Ξιάρχος. “Η λαπαροσκοπική χειρουργική, συνεχίζει, προσφέρει στον ασθενή γρήγορη, αναίμακτη, μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης με καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές πιθανότητες για διεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση”.
Σύμφωνα με τον Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας με τη λαπαροσκοπική χειρουργική ο γιατρός μέσω 4-5 μικρών τομών (5 χιλιοστών) στο δέρμα, χωρίς να γίνει διατομή μυών, βάζει το λαπαροσκόπιο στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Το λαπαροσκόπιο, που είναι συνδεδεμένο με μία υπερσύγχρονη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μια οθόνη τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορές. Ο ασθενής μία ημέρα μετά την επέμβαση-η οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες- επιστρέφει σπίτι και λίγο αργότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες απαλλαγμένος οριστικά από την νόσο.
Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι η νόσος κατά την οποία τα γαστρικά υγρά και οι τροφές στο στομάχι μαζί με τα οξέα, παλινδρομούν προς τα πίσω, προς τον οισοφάγο. Αυτό γίνεται γιατί ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας, που σφραγίζει μετά το πέρασμα της τροφής προς το στομάχι, δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών. Η παλινδρόμηση των γαστρικών μπορεί να βλάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, με κίνδυνο να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα, στένωση, έλκος, αιμορραγία, δυσπλασία, ακόμη και καρκινογένεση (οισοφάγος Barett).
Τα συμπτώματα είναι οξύ αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, πικρή γεύση στο στόμα, δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας και πυρετική κίνηση.
Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα με αποτέλεσμα η νόσος να γίνεται χρόνια και να επιδεινώνεται για το λόγο αυτό ο κ Ξιάρχος τονίζει πως “Αν κάποιος έχει ένα από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό και όχι στο φαρμακοποιό της γειτονιάς του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, γιατί αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή σοβαρή πνευμονία, επίμονο ξηρό βήχα, λόξυγκα, βραχνάδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών. Η χειρότερη δε επιπλοκή της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα)”.
Στα αρχικά στάδια όπως ανέφερε ο χειρουργός η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με: Αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή στη διατροφή, στην απώλεια βάρους, στη μείωση του καπνίσματος αλλά και του αλκοόλ και στις συνήθειες του ύπνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για την οισοφαγίτιδα και τον οισοφάγο barrett στην εγκυκλοπαίδεια του iatreopedia
μάθετε τα πάντα για τη δυσπεψία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον γαστρικό καρκίνο του στομάχου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia