Iatropedia

10 συμβουλές για να προστατευθείτε από την επιπεφυκίτιδα της άνοιξης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να νιώθει κάποιος ότι κάτι έχει μέσα στο μάτι του. Για τους πάσχοντες από εποχιακές αλλεργίες στα μάτια, η ενόχληση αυτή είναι καθημερινό πρόβλημα, καθώς η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα τα κάνει συνεχώς να κοκκινίζουν, να δακρύζουν και να ερεθίζονται.

Σημαντική βελτίωση του καιρού και αύξηση της θερμοκρασίας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία γι’ αυτή την εβδομάδα και η καλοκαιρία αναμένεται να εντείνει την κυκλοφορία γύρης στην ατμόσφαιρα. Η γύρη είναι ό,τι χειρότερο για τους πάσχοντες από εαρινή επιπεφυκίτιδα, την πιο συχνή αλλεργική αντίδραση στα μάτια.

Η εαρινή επιπεφυκίτιδα υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως και 20% του γενικού πληθυσμού. Είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν και άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο επιπεφυκότας είναι μία διαφανής μεμβράνη που καλύπτει:

Οι αλλεργίες είναι πιο συχνές στον επιπεφυκότα διότι έρχεται περισσότερο σε επαφή με το περιβάλλον, προσθέτει.

Τα συμπτώματα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και επίμονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν ευαισθησία στα λαμπερά φώτα. Επιπλέον, μπορεί να έχουν οιδηματώδη (πρησμένα) βλέφαρα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας (συνάχι, φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση).

Σε μερικούς ασθενείς τα οφθαλμικά συμπτώματα (ιδιαίτερα ο κνησμός) είναι τόσο έντονα, ώστε τρίβουν συνεχώς τα μάτια τους. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουν, διότι αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμικής μόλυνσης.

Διαφορική διάγνωση και θεραπεία

Η προσεκτική αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για να τεθεί η διάγνωση της εαρινής επιπεφυκίτιδας και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

«Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα άλλων οφθαλμικών φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η βλεφαρίτιδα, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα άλλης αιτιολογίας (π.χ. ιογενής, βακτηριακή). Το γεγονός αυτό περιπλέκει τη διάγνωση και απαιτείται ενδελεχής οφθαλμολογικός έλεγχος», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Η αλλεργική εαρινή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με τοπικές φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες. Οι φαρμακευτικές θεραπείες συμπεριλαμβάνουν κολλύρια που μπορεί να είναι:

Επικουρικά, το πλύσιμο των ματιών με τρεχούμενο νερό και τα ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) μπορεί να καταπραΰνουν προσωρινά τον κνησμό και το αίσθημα καύσου της επιπεφυκίτιδας. Αντίστοιχα, τα τεχνητά δάκρυα (κατά προτίμηση από το ψυγείο) μπορεί να διευκολύνουν την αποβολή της γύρης.

Μέτρα προστασίας σε υπαίθριους χώρους

Οι θεραπείες που προαναφέρθηκαν μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους πάσχοντες από εαρινή επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο εξίσου σημαντική είναι η προστασία από τη γύρη. Τα κυριότερα μέτρα εναντίον της, έως ότου περάσει η εποχή της ανθοφορίας, είναι στους υπαίθριους χώρους:

Στο σπίτι και στο αυτοκίνητο