Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) κ.Στυλιανός Καραταπάνης, διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου. Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, αφού οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απληροφόρητοι για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε, ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.
Δυστυχώς κάθε χρόνο 1.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα, ενώ 500.000.000 πάσχουν από ηπατίτιδα Β και C, παγκόσμια, δηλαδή, 1 στους 12 ανθρώπους. Στη χώρα μας, 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.
«Ηπατίτιδα: Είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Γνώρισέ την. Αντιμετώπισέ την. Εξετάσου». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό τον αποστιγματισμό, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.
Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΜΗ, αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει τους πάντες, παντού, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ηπατίτιδα, η Παγκόσμια Κοινότητα Ασθενών, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλούν τις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του στιγματισμού με συνεχόμενες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζουν, όλες οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της επιβίωσης των ασθενών θα πάνε χαμένες.
Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα το 81% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, δεν έχουν χρηματοδοτήσει καμία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ενώ 85% δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για μείωση ή αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών.
Η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα, ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής. Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.
Δυστυχώς όμως, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στην Ελλάδα σήμερα, η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες, διότι αρκετοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για την ηπατίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia