19χρονος στην Κίνα ο νεότερος ασθενής στον κόσμο με νόσο Αλτσχάιμερ
Ένας 19χρονος στην Κίνα έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο με νόσο Αλτσχάιμερ. Την περίπτωσή του περιγράφουν σε μία κορυφαία ιατρική επιθεώρηση οι γιατροί του από το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι ο νεαρός δεν έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου ούτε άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να την εξηγούν.
Ειδικότερα, δεν βρήκαν να αντιμετωπίζει γονιδιακά ελλείμματα, ούτε λοιμώξεις, ούτε άλλες παθήσεις. Παρ’ όλα αυτά, στα 17 του άρχισε να παρουσιάζει δυσκολίες στη συγκέντρωση. Και στα 19 του έχει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που συνάδουν με την νόσο Αλτσχάιμερ.
Το περιστατικό δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease. Όπως εξηγούν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Xuanwu, που υπάγεται στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο νεαρός άρχισε πρώτα να παρουσιάζει δυσκολίες στη συγκέντρωση στο σχολείο.
Ένα χρόνο αργότερα, στα 18 του χρόνια, είχε σημαντική απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Αδυνατούσε να θυμηθεί τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας ή που είχε βάλει τα προσωπικά του αντικείμενα. Δυσκολευόταν επίσης να διαβάσει και είχε αργές αντιδράσεις.
Καθώς περνούσε ο καιρός, το αγόρι παρουσίαζε ολοένα μεγαλύτερη έκπτωση της μνήμης του. Τελικά έφτασε στο σημείο να δυσκολεύεται να θυμηθεί αν έφαγε. Τελικά, χρειάστηκε να σταματήσει και το σχολείο.
Τα ευρήματα
Οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι είχε νόσο Αλτσχάιμερ και τον υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) και άλλες εξετάσεις. Όπως διαπίστωσαν, ο νεαρός έχει αμφοτερόπλευρη ατροφία στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Έχει επίσης μειωμένο μεταβολισμό στους κροταφικούς λοβούς.
Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των νέων αναμνήσεων. Όταν κάποιος έχει αμφοτερόπλευρες βλάβες σε αυτόν, αδυνατεί να συγκρατήσει τις νέες πληροφορίες.
Οι κροταφικοί λοβοί του εγκεφάλου είναι υπεύθυνοι για πολλές βασικές λειτουργίες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αντίληψη σύνθετων εικόνων και η κατανόηση της ομιλίας (ο αριστερός). Οι βλάβες σε αυτούς προκαλούν δυσκολίες στην αναγνώριση προσώπων, την κατανόηση των λέξεων κ.λπ.
Οι γιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι ο νεαρός έχει αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που λέγεται ταυ (tau) στο υγρό του εγκεφάλου του (εγκεφαλονωτιαίο υγρό).
Το 5-10% των περιπτώσεων
Η εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ πριν από την ηλικία των 65 ετών είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι πρώιμη έναρξη της νόσου έχει μόλις το 5-10% των περιστατικών. Είναι, όμως, εξαιρετικά σπάνιο να υπάρξει τέτοιο περιστατικό χωρίς κανέναν γνωστό παράγοντα κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό.
Οι γιατροί του 19χρονου τονίζουν πως σχεδόν όλοι οι πάσχοντες ηλικίας κάτω των 30 ετών φέρουν παθολογικές γενετικές μεταλλάξεις. Ωστόσο στον νεαρό ασθενή τους δεν έχουν κατορθώσει να βρουν καμία – τουλάχιστον απ’ όσες είναι γνωστές.
«Ο ασθενής αυτό είναι ο νεότερος που έχει αναφερθεί ότι πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια για πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ, χωρίς (να διαθέτει) αναγνωρισμένες γενετικές μεταλλάξεις», καταλήγουν στο άρθρο τους.
Φωτογραφία: iStock