400 εκατομμύρια άνθρωποι έπαθαν long COVID από τότε που άρχισε η πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Πολλοί βασανίζονται επί τουλάχιστον 2 χρόνια έως ότου αναρρώσουν, άλλοι εκδηλώνουν χρόνια νοσήματα.

Τετρακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν επίμονα συμπτώματα (long COVID) μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και πολλοί εξακολουθούν να υποφέρουν 2 χρόνια μετά την έναρξή τους, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έκθεση.

Οι επιστήμονες που την συνέταξαν υπολογίζουν ότι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι πάσχοντες, δαπανώνται ετησίως 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια. Αντιστοιχούν στο 1% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Οι επιστήμονες θέλησαν να αποτυπώσουν όσα είναι γνωστά για την long Covid σε όλο τον κόσμο 4 χρόνια μετά την καταγραφή των πρώτων συμπτωμάτων.

Όπως διαπίστωσαν, το 6% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο είχαν ή έχουν long Covid. Το ίδιο και το 1% των παιδιών. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 400 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο υπολογισμός βασίζεται μόνον σε όσους εκδήλωσαν εμμένοντα (επίμονα) συμπτώματα μετά από συμπτωματική αρχική λοίμωξη. Υπάρχει όμως και απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων που τα παρουσίασαν μετά από ασυμπτωματική νόσο.

Επιπλέον στις εκτιμήσεις τους δεν συνυπολογίζονται όσοι νόσησαν από τον κορωνοϊό περισσότερες από μία φορές.

Παθαίνουν και χρόνια νοσήματα

Οι ερευνητές γράφουν ότι το 7% έως 10% των ασθενών με long COVID χρειάζονται πάνω από 2 χρόνια για να αναρρώσουν πλήρως. Επιπλέον ορισμένες εκδηλώσεις της εμμένουσας λοίμωξης είναι χρόνια νοσήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Καρδιοπάθεια
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (σύνδρομο χρονίας κοπώσεως)
  • Δυσαυτονομία (δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος)

Οι συγγραφείς της εκθέσεως τονίζουν ότι οι συνέπειες της εμμένουσας λοίμωξης από τον κορωνοϊό είναι εκτεταμένες. «Επηρεάζει δραστικά την ευεξία των πασχόντων, καθώς και την ικανότητά τους να εργάζονται, να έχουν κοινωνική ζωή, να φροντίζουν τους άλλους, να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της κοινότητας», τονίζουν. «Όλ’ αυτά επηρεάζουν και τις οικογένειες, τους φροντιστές και τις κοινότητές τους».

Εκτός εργασίας εκατομμύρια ενήλικες

Η έκθεση υπολογίζει ότι 2 έως 4 εκατομμύρια ενήλικες βρίσκονταν εκτός εργασίας το 2022 λόγω της long COVID. Αναφέρει ακόμα πως οι πάσχοντες από αυτήν έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να είναι εργαζόμενοι, έναντι όσων ουδέποτε έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς αναγκάζονται επίσης συχνά να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους. Ένας στους τέσσερις, εξ άλλου, περιορίζει τις δραστηριότητες εκτός δουλειάς, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται.

Δυστυχώς, ελάχιστα εξακολουθούν να είναι γνωστά για την αντιμετώπιση της εμμένουσας λοίμωξης, σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους. Υπάρχει, δε, «σχεδόν πλήρης απουσία στοιχείων από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις για θεραπεία», τονίζουν.

Όσον αφορά τις αιτίες της, υπάρχουν αρκετές θεωρίες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock