Η Αγγλική εφημερίδα the independent παρουσιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση τους 8 μύθους της διατροφής. Η συντάκτρια του άρθρου, Kate Hilpern, μίλησε με ειδικούς επιστήμονες και απομυθοποιεί τους…αστικούς μύθους της διατροφής.
Μύθος 1: Τα γαλακτοκομικά είναι παχυντικά και ανθυγιεινά;
Μελέτη του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία, που έγινε για τις δίαιτες και τη διατροφή, έδειξαν (σύμφωνα με την συντάκτρια) ότι η κατανάλωση απλών γαλακτοκομικών (όχι light), έκανε τα άτομα που τα κατανάλωνα, να χάσουν περισσότερο βάρος σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν light προϊόντα. Επίσης οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά τυριά και έπινα γάλα, είχαν λιγότερο λίπος στο στομάχι. χαμηλότερη πίεση αίματος και σημαντικά καλύτερη πιθανότητα αποφυγής καρδιακής νόσου και διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να είμαστε υγιείς, λέει η Juliette Kellow, επικεφαλής της έρευνας: “Εκτός του ότι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν ασβέστιο, που βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών, υγιών οστών. Όσο ισχυρότερα είναι τα οστά μας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να υποφέρουμε κάποια στιγμή από οστεοπόρωση.”
Μύθος 2: Το κόκκινο κρέας κάνει κακό;
Η μεγαλύτερη ιατρική μελέτη για το κόκκινο κρέας που έγινε ποτέ αναφέρει ότι η πολύ κατανάλωση του, ευθύνεται μεταξύ άλλων και για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Η ίδια έρευνα συνιστούσε στους ανθρώπους να περιορίσουν το κόκκινο κρέας σε 500 γραμμάρια την εβδομάδα. Αλλά σκεφτείτε λίγο (θέτει το ερώτημα προς τους αναγνώστες της) ότι 500 γραμμάρια την εβδομάδα είναι 5 με 6 μερίδες ψητό μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόκκινο κρέας είναι μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα σιδήρου, και η παντελής έλλειψη του μας βάζει στα όρια άλλων ασθενειών όπως η αναιμία. Πάνω από όλα το κόκκινο κρέας πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο και να μην λέμε “εγώ θα τρώω μόνο ψάρια. Όχι να τρώτε και μπριζόλες υπό τον όρο όμως να υπάρχει μέτρο”.
Μύθος 3: Τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα.
Σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει αλλά δεν είναι θέσφατον. Συχνά τα κατεψυγμένα λαχανικά για παράδειγμα, είναι πιο υγιή από τα φρέσκα. Πολλά λαχανικά όπως για παράδειγμα τα μπιζέλια όταν καταψυχθούν αμέσως μόλις τα αγοράσουμε φρέσκα διατηρούν επί μακρόν όλες τις θρεπτικές τους ουσίες. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα οποία κατά την κονσερβοποίηση κρατούν αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η συντάκτρια επισημαίνει πάντως ότι οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα στις κονσέρβες να κοιτούν την ποσότητα ζάχαρης ή άλατος που περιέχουν.
Μύθος 4: Η σόγια διευκολύνει τα προβλήματα εμμηνόπαυσης;
Για αρκετά χρόνια πίστευαν ότι οι Ασιάτισσες δεν έχουν προβλήματα κατά ή μετά την εμμηνόπαυση επειδή κατανάλωναν προϊόντα σόγιας, τα οποία περιέχουν φυσικά οιστρογόνα. Ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας δεν έχει τόσο θετικές επιπτώσεις στις γυναίκες με εμμηνόπαυση, αφού οι εξάψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως συνεχίστηκε και η απώλεια της πυκνότητας των οστών
Μύθος 5: Το μαύρο ψωμί είναι καλύτερο από το λευκό;
Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όχι τόσο στο χρώμα, το οποίο ο φούρναρης θα μπορέσει εύκολα να το επιτύχει βάζοντας λίγο στάρι ολικής αλλά ουσιαστικά να μας δώσει ένα λευκό ψωμί με χρώμα ολικής. Η προσοχή μας πρέπει να δίνεται στη συσκευασία και εκεί θα πρέπει να αναγράφεται “100% ολικής αλέσεως”, ή να λέει “περιέχει βρώμη, σίκαλη, ή καλαμπόκι” Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το μαύρο ψωμί με εκείνο της ολικής άλεσης. Το ολικής αλέσεως γίνεται από αλεύρι που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών του σιταριού. Το εξωτερικό περίβλημα δεν έχει αφαιρεθεί, και το ψωμί είναι πολύ πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β1, Β2, νιασίνη, Β6, φολικό οξύ και βιοτίνη. Αντίθετα το μαύρο ψωμί, είναι κατασκευασμένο από λεπτή άλεση σιταριού, από το οποίο έχουν βγάλει το πίτουρο.