5+1 απρόσμενοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους πνεύμονές μας

  • Iatropedia newsroom
πνεύμονες, εξέταση
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου μας όταν σκεφτόμαστε «πρόβλημα στους πνεύμονες» είναι το τσιγάρο. Όμως, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που κρύβονται μέσα ή γύρω από το σπίτι μας

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου μας όταν σκεφτόμαστε «πρόβλημα στους πνεύμονες» είναι το τσιγάρο.

Επιβλαβείς, όμως, για τους πνεύμονες μπορεί να είναι κι άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να κρύβονται ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.

Μούχλα

Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα που απελευθερώνει στον αέρα μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται σπόρια. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις εάν κάποιος έχει αλλεργία στη μούχλα, παθήσεις των πνευμόνων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα δηλαδή του οργανισμού μας ενάντια στα μικρόβια. Εάν είστε ευαίσθητοι στη μούχλα, διορθώστε τυχόν διαρροές στο σπίτι σας και αποφύγετε σωρούς από κομπόστ και χλοοτάπητες όπου έχουν μαζέψει κομμένα χόρτα.

Χαλιά

Μπορεί να παγιδεύσουν μούχλα, περιττώματα κατσαρίδων, ακάρεα σκόνης και τοξικά αέρια – και όλα αυτά μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονές σας. Ό,τι βρίσκεται στο χαλί, σηκώνεται στον αέρα όταν το σκουπίζετε ή όταν περπατάτε πάνω του. Επίσης, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την τοποθέτηση μοκετών μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να στρώσετε το σπίτι με ξύλινα πατώματα ή με κάποιο άλλο είδος σκληρής επιφάνειας. Ή χρησιμοποιήστε χαλιά που μπορείτε να καθαρίσετε έξω από το σπίτι. Καθαρίστε χαλιά και μοκέτες με ηλεκτρική σκούπα τρεις φορές την εβδομάδα και με ατμό μία φορά τον χρόνο.

Φυτοφάρμακα

Τα χημικά αυτά κρατούν τα έντομα μακριά από τις καλλιέργειες και το γκαζόν σας. Εάν, όμως, τα φάτε, τα αγγίξετε ή τα αναπνεύσετε, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεύρα, στις ορμόνες, στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονές σας. Οι αγρότες και άλλοι που τα χρησιμοποιούν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πνευμονικά προβλήματα όπως άσθμα και ΧΑΠ. Μάσκες, γυαλιά και ειδικά ρούχα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία οποιουδήποτε εργάζεται κοντά σε φυτοφάρμακα.

Πυροτεχνήματα

Το χρώμα τους δημιουργείται από διαφορετικά κομμάτια μετάλλου που εκρήγνυνται σε λεπτή σκόνη στον αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το άσθμα και άλλα προβλήματα με τους πνεύμονες και την καρδιά εάν την εισπνεύσετε. Προσοχή, λοιπόν, με τα πυροτεχνήματα! Μείνετε μακριά από τον καπνό ή χρησιμοποιήστε μάσκα που φιλτράρει τα σωματίδια.

Αλεύρι

Οι άνθρωποι που εργάζονται ως αρτοποιοί βήχουν, παρουσιάζουν συριγμό στην αναπνοή και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν περισσότερο από άλλους. Μπορεί να είναι επειδή εισπνέουν όλο αυτό το αλεύρι. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει παθήσεις των πνευμόνων όπως το άσθμα και να βλάψει τους πνεύμονές σας. Και φαίνεται πως δεν επηρεάζει μόνο τον αρτοποιό, αλλά και την οικογένειά του, πιθανώς λόγω της σκόνης που μεταφέρεται στο σπίτι με τα ρούχα, το δέρμα και τα μαλλιά.

Κατσαρίδες

Τα περιττώματά τους και κομμάτια του σώματός τους μετατρέπονται σε σκόνη, η οποία κατακάθεται σε πατώματα, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα. Την εισπνέετε όταν η σκόνη αυτή σηκώνεται στον αέρα, όταν για παράδειγμα κάνετε ηλεκτρική σκούπα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που έρχονται σε επαφή με το υλικό αυτό μπορεί να αναπτύξουν άσθμα. Βοηθά το να διατηρείτε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και στεγνό, ειδικά τα υφάσματα και τα χαλιά ή τις μοκέτες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επί ποδός ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων Γρίπης των Πτηνών Η5Ν1 σε ανθρώπους

Το Ozempic συνδέεται με σοβαρή πάθηση των ματιών, δείχνει νέα μελέτη

Πίνετε αρκετά υγρά; Απλό τεστ στο χέρι δείχνει αν είστε αφυδατωμένοι