Iatropedia

53χρονος καθηγητής του Χάρβαρντ «έδιωξε» μια δεκαετία από πάνω του με 4 απλές συνήθειες

Πως κατάφερε να έχει κύτταρα ίδιας ηλικίας με αυτά ενός υγιούς 43χρονου. Πότε άρχισε να αλλάζει τις συνήθειές του.

Ένας καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ο οποίος μελετά τη γήρανση και τους τρόπους επιβράδυνσής της, υποστηρίζει ότι «έδιωξε» μία δεκαετία από πάνω του εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους «τέσσερις απλές συνήθειες».

Ο Dr. David Sinclair είναι σήμερα 53 ετών. Υποστηρίζει, όμως, πως η βιολογική ηλικία του, όπως αποτυπώνεται στις γενετικές εξετάσεις του, είναι 43 ετών. Η βιολογική ηλικία εξετάζει την υγεία των κυττάρων και όχι την ημερομηνία γεννήσεως των ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο Dr. Sinclair, δεν βρισκόταν πάντοτε σε αυτή την κατάσταση. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες έτρωγε πολύ, έπινε πολύ και ήταν υπέρβαρος. Αλλάζοντας όμως τη διατροφή του, ώστε να τρώει κυρίως φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, και μειώνοντας το αλκοόλ, είδε μεγάλη διαφορά στο σώμα και στον εαυτό του.

«Η βιολογική ηλικία μου μειώνεται την τελευταία δεκαετία σε σημείο όπου εκτιμώ ότι μπορώ να ζήσω τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι αν δεν είχα αλλάξει τίποτα στη ζωή μου», είπε.

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για τη γήρανση και τη μακροζωία και έχει επίσης δημιουργήσει ιστοσελίδα όπου προωθεί τις απόψεις του, λέει ότι τέσσερις είναι οι κύριες συνήθειες που τον διατηρούν νέο. Να ποιες είναι:

Τρέχει τρεις φορές την εβδομάδα

Όλα τα προγράμματα αντιγήρανσης συμπεριλαμβάνουν σχεδόν καθημερινή γυμναστική. Συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της υγείας των οστών, κάνει καλό σε καρδιά και εγκέφαλο, και προστατεύει από φλεγμονή και παχυσαρκία. Όλ’ αυτά προστατεύουν τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση.

Ο Dr. Sinclair λέει ότι κάνει αεροβική τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι:

Χρησιμοποιεί επίσης ένα γραφείο για ορθίους, ούτως ώστε να μην περνά την ημέρα του καθισμένος.

Μένει πολλές ώρες νηστικός

Για να επιβραδυνθεί η γήρανση πρέπει να τρώμε διακοπτόμενα, τονίζει ο Dr Sinclair. Ο ίδιος, λέει, προσπαθεί όποτε είναι εφικτό να τρώει το φαγητό του εντός λίγων ωρών μέσα στο 24ωρο, παραμένοντας νηστικός τις υπόλοιπες.

Η διακοπτόμενη διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο επισταμένων μελετών, διότι πιστεύεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προσπαθούμε να τρώμε το τελευταίο γεύμα μας πριν τις 8 το βράδυ. Πρέπει επίσης να μένουμε νηστικοί για τις τουλάχιστον 12 επόμενες ώρες (αν όχι μέχρι τις 12 το μεσημέρι).

Προσέχει τη διατροφή του

Όπως προαναφέρθηκε, ο κορμός της διατροφής του είναι εδώ και χρόνια τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Εξέχουσα θέση κατέχουν στη διατροφή του τα λαχανικά, ενώ έχει μειώσει τις ποσότητες των πρωτεϊνών που καταναλώνει. Τρώει επίσης λιγότερο απ’ όσο συνήθιζε.

Διαβάστε ακόμα Το τσάι Matcha μειώνει την χοληστερόλη, καταπολεμάει τον καρκίνο και προσδίδει μακροζωία

Πίνει επίσης καθημερινά ένα-δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι matcha (μάτσα). Το μάτσα είναι η σκόνη που προέρχεται από την άλεση των φύλλων του πράσινου τσαγιού. Το τσάι αυτό έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Πιστεύεται επίσης ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Το τσάι μάτσα θεωρείται από πολλούς ως το μυστικό της μακροζωίας των Ιαπώνων.

Τέλος, ο Dr. Sinclair παίρνει καθημερινά συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα συστατικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Πιστεύεται ότι σε αυτήν οφείλεται η καρδιοπροστατευτική δράση που έχει μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού μετά τη μέση ηλικία.

Αποφεύγει το στρες και τους ενοχλητικούς τύπους

Το στρες και ο εκνευρισμός προκαλούν πρόωρη γήρανση και κόβουν χρόνια από τη ζωή, υποστηρίζει. Αυτό οφείλεται στη συσχέτιση που έχει το χρόνιο στρες με τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή με τη σειρά της θέτει τον οργανισμό σε αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως:

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές στο DNA των κυττάρων, επιταχύνοντας τη γήρανση.

Για να τα αποφύγει όλ’ αυτά, ο Dr. Sinclair λέει ότι βρίσκει καθημερινά λίγη ώρα για να χαλαρώνει. Αποφεύγει επίσης να συνεργάζεται με εκνευριστικούς ανθρώπους.

Εξυπακούεται, δε, ότι ο καθηγητής έχει και κάποιες άλλες συνήθειες που είναι καθοριστικές (π.χ. αποφεύγει εντελώς την έκθεση στο τσιγάρο και σε άλλα χημικά), αλλά αυτές τις τηρούσε και παλαιότερα.

Φωτογραφία: iStock