Διαβάστε τι γράφαμε πέρσι αυτήν την εποχή:
https://www.iatropedia.gr/eidiseis/sta-93-ta-thymata-tis-gripis-ponokefalos-me-to-stelechos-v/51741/
Όπως αναφέρουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο το 6% των επισκέψεων (60 ανά 1.000) αφορά σε ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο στις αρχές του έτους (115 ανά 1.000 επισκέψεις). Κατά την εβδομάδα 6 έως 12 Φεβρουαρίου, οι επισκέψεις παρουσίασαν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το γράφημα του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει σχετική υποχώρηση της επιδημίας, η οποία μάλιστα λαμβάνει χώρα τέσσερις μέντε πέντε εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης, δεν αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες.
Φέτος επικρατεί το στέλεχος H3N2 το οποίος «προτιμά» ηλικιωμένους σε αντίθεση με τον Η1Ν1 που προσέβαλε κυρίως 40άρηδες. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.
Από την έναρξη της περιόδου δραστηριότητας του ιού, έχουν καταγραφεί 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 196 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και εμβολιασμένοι ήταν μόνον οι 46 (23,4%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 51 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 13 σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, εμβολιασμένοι για τη γρίπη ήταν μόνον οι 13 (20,3%).