8 απλοί τρόποι για τις γυναίκες για να αποφύγουν τις ουρολοιμώξεις

  • Iatropedia
Μια από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις που προσβάλουν κυρίως τις γυναίκες είναι οι ουρολοίμωξη. Πως μπορούμε όμως να την αποφύγουμε και ποια είναι η καλύτερη πρόληψη για αυτό; Πως το ξινόγαλα και κάποιοι συγκεκριμένοι χυμοί φρούτων βοηθούν; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε 8 χρήσιμες και απλές συμβουλές προκειμένου να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα όπως είναι η συχνοουρία, ο πόνος κατά την ούρηση, το τσούξιμο κ.α

ΤουΕυάγγελου Γ. Γκανά

Ειδικού Ουρολόγου

Ουρολοίμωξη είναι η παρουσία μικροβίων στα ούρα με συμπτώματα, όπως συχνουρία, πόνο κατά την ούρηση και επιτακτική ούρηση, ενώ σπανιότερα και πυρετό. Τα μικρόβια εισέρχονται από την ουρήθρα και μολύνουν την κύστη. Οι γυναίκες έχουν μικρό μήκος ουρήθρας και για αυτόν τον λόγο μολύνονται πολύ πιο συχνά.

Ποια όμως είναι τα πιο απλά, αλλά και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ;

– Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό! 8-10 ποτήρια κάθε μέρα (περίπου ένα κάθε 2 ώρες) βοηθούν στην παραγωγή ούρων που παρασύρουν τα μικρόβια και τα αποβάλλουν με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.

– Ουρείτε, όταν έχετε επιθυμία για ούρηση και, κυρίως, μην αναστέλλετε την έντονη επιθυμία. Κάτι τέτοιο απορρυθμίζει τη λειτουργία της ούρησης και επίσης τα ούρα που παραμένουν στην κύστη δίνουν ευκαιρία στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

– Ουρείτε πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και πλυθείτε με άφθονο νερό, κατά το δυνατόν κρύο (τα μικρόβια και οι μύκητες αγαπούν την ζέστη), ιδιαίτερα ύστερα από μεγάλης διάρκειας και έντασης επαφή που αυξάνει τη θερμοκρασία και προκαλεί ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς. Επίσης, η καλή ενυδάτωση (1-2 ποτήρια νερό) πριν από την επαφή κάνει πιο εύκολη την ούρηση μετά. Χρησιμοποιήστε σαπούνι (πχ με χαμομηλι) ή ένα μη ιωδιούχο αντισηπτικό.

– Σκουπίζεστε ύστερα από ούρηση ή αφόδευση από τα εμπρός προς τα πίσω πάντα. Έτσι προφυλάγεστε από τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα και τον κόλπο.

– Αποφύγετε τη χρήση έντονων αντισηπτικών στον κόλπο, καθώς και ειδών υγιεινής με αποσμητικό (αρωματικά), που μεταβάλλουν την οξύτητα (pH) του κόλπου και την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.

– Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων.

– Πίνετε χυμό cranberry (βακκινίων) ή σκευάσματα, τα οποία περιέχουν συμπυκνωμένη μορφή cranberry που αποδεδειγμένα προφυλάσσουν από τις ουρολοιμώξεις.

– Πίνετε ξινόγαλα ή τρώτε γιαούρτι πρόβειο (με πέτσα) που περιέχει γαλακτοβάκιλλο και προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες (μυκητιάσεις).

Συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο σας, εάν έχετε επεισόδιο ουρολοίμωξης, και μη χρησιμοποιείτε εμπειρικά αντιβιοτικά σκευάσματα. Εάν εμφανίζετε ουρολοιμώξεις συχνά (πάνω από 2 στο εξάμηνο ή πάνω από 3 το χρόνο), τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις και να λάβετε ειδικές οδηγίες.

Ευάγγελος Γ. Γκανάς -vagelisganas@yahoo.co.uk

Ειδικός Ουρολόγος- Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Γιαννιτσά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πότε ένας άνδρας πρέπει να κάνει κυστεοσκόπηση

τι παθαίνει κάποιος με στένωμα ουρήθρας;

σεξ στην παραλία; δείτε τι μπορεί να κολλήσετε και ξανασκεφτείτε το

η γυναικεία ακράτεια ούρων και πως θεραπεύεται

πόσο επώδυνες είναι στους άνδρες οι πέτρες στην ουρήθρα;