8 συνήθειες που μας γερνάνε πρόωρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

  • Ελισάβετ Σταύρου
συνήθειες που μας γερνάνε
Για τη γήρανση του ανθρώπου δεν παίζει ρόλο μόνο η βιολογική ηλικία, αλλά και οι καθημερινές συνήθειες που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας του.

Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες μπορεί να κάνουν την διαφορά στο πόσο χρονών είστε στην πραγματικότητα και στο πόσο χρονών νιώθετε ή δείχνετε.

Αν και με τις εξελίξεις στην ιατρική και τα φάρμακα το προσδόκιμο ζωής ανά τον κόσμο αυξάνεται, τα χρόνια κατά τα οποία ένας άνθρωπος έχει καλή υγεία μειώνονται. Δηλαδή ζούμε περισσότερα χρόνια, αλλά με πολλά προβλήματα.

«Οι χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, που οφείλονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τον τρόπο ζωής, είναι πολύ συχνές και σχετίζονται με ταχύτερη γήρανση», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η αλλαγή σε μερικές συνήθειες που κάνουμε καθημερινά και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και της πρόωρης γήρανσης.

Ποιες είναι οι συνήθειες που μας γερνάνε πριν την ώρα μας

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι το αλκοόλ επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, καταστρέφοντας το DNA. Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 250.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο αλκοόλ είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών αργότερα στην ζωή τους.

Καθιστική ζωή

Όοσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να κάνουμε ολοένα και πιο καθιστική ζωή, ειδικά αν κάνουμε δουλειά γραφείου, και να μειώνουμε τις ώρες που ασκούμαστε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά τα 35 μας χρόνια χάνουμε περίπου το 1% της μυϊκής μας μάζας κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από οστεοπόρωση, αδυναμία και πτώσεις με τραυματισμούς.

Δείτε επίσης: Γλυκά: Πώς να σταματήσετε τη λαχτάρα σας για τη ζάχαρη

Έλλειψη ύπνου 

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση είναι η έλλιεψη ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει, πέρα από την αδυναμία του οργανισμού μας, τείνουμε να τον επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο με ανθυγιεινές συνήθειες, όπως πίνοντας αλκοόλ ή τρώγοντας fast food.

Κακή διατροφή 

Μιλώντας για fast food, η διατροφή έχει αποδειχθεί ακράδαντα ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φασόλια, δημητριακά και φρούτα συνδέονται με βελτιωμένη διάρκεια ζωής. Από την άλλη, τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη μπορεί να μας κάνουν να γεράσουμε πρόωρα.

Κάπνισμα

Πιστεύεται ότι το κάπνισμα επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα υγιές και ελαστικό. Καθώς γερνάμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, γι’ αυτό και το δέρμα αρχίζει να κρεμάει και να ζαρώνει. Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, προκαλώντας πρόωρη γήρανση.

Μια μελέτη του 2009 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα, βρήκε τέσσερις παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχεδόν του 80% των χρόνιων ασθενειών που συχνά σχετίζονται με τη γήρανση. Ένας από τους παράγοντες προφανώς ήταν το κάπνισμα.

 Άγχος και στρες

Το μακροχρόνιο στρες έχει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία μας και μία από αυτές, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι να μας κάνει να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε πιο γερασμένοι από ότι δείχνει η ηλικία στην ταυτότητά μας.

Έκθεση στον ήλιο

Άλλη μία από τις συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση είναι η ηλιοθεραπεία ή και απλά η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το φως του ήλιου μπορεί να γεράσει το δέρμα. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ευθύνεται για το 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης του προσώπου.

Δείτε επίσης: Έχετε έντονο στρες; Ίσως πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες σαλάτες

Έλλειψη βιταμινών

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης, λένε οι ειδικοί, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης συνδέονται με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την υγεία μας και την ηλικία μας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: Reading Chronicle / Φωτογραφία iStock