Ο Ιανουάριος έφτασε στο τέλος του και αν εσείς ακόμα παλεύετε με το βάρος που πήρατε στις γιορτές, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε κατά πόσον οι συμβουλές που ακολουθείτε έχουν θετικά αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία σας.
«Όλα στη ζωή μας χρειάζονται μέτρο. Το ίδιο ισχύει στη διατροφή και τη γυμναστική. Οι εξαντλητικές δίαιτες το μόνο που επιφέρουν είναι αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο και η έντονη γυμναστική η οποία δεν είναι για όλους», αναφέρει η κυρία Μαρτίνα Νικολάου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.
Όπως εξηγεί, δεν χρειάζεται κάτι ακραίο για να ρυθμίσει κάποιος το σωματικό βάρος του. Με μικρές, αλλά σταθερές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να δούμε μεγάλη διαφορά. Να τι συνιστά:
Προσέξτε την κατακράτηση υγρών
Το βασικότερο όλων για να δείτε μια πρώτη αλλαγή στο σώμα σας είναι να προσέξετε λίγο την διατροφή σας. Η κατακράτηση υγρών είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτο στάδιο.
Τί την προκαλεί; Η υψηλή κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ ή επεξεργασμένων τροφών, αλλά και η χαμηλή κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα. Το επακόλουθο είναι πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους.
Αν προσέξετε την ποσότητα άλατος που ρίχνετε στο φαγητό σας και μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη, θα δείτε πολύ γρήγορα διαφορά στο βάρος σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να επανέλθετε σε φυσιολογικά επίπεδα:
- Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και λιπαρών οξέων
- Η μείωση του κόκκινου κρέατος
- Η ελάττωση των ροφημάτων και των αναψυκτικών με ζάχαρη
Η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κατά προτίμηση με νερό, αποτελεί τον άξιο συμπαραστάτη μας σε αυτό. «Φυσικά κάθε μεταβολισμός είναι διαφορετικός», τονίζει η κυρία Νικολάου. «Επομένως χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να μπορέσει να αφυπνιστεί και να ρυθμίσει την λειτουργία του. Αν, όμως, προβούμε σε αυτές τις αλλαγές, σίγουρα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα προς την βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών».
Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας
Το βάρος σας θα ρυθμιστεί πολύ πιο εύκολα με λίγη άσκηση. Βέβαια, ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει τις λέξεις «άσκηση» και «γυμναστική» τρομάζει, νομίζοντας ότι είναι κάτι ακατόρθωτο και εξαντλητικό. Αυτή όμως είναι μια αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί λανθασμένα.
«Όταν κάποιος χρειάζεται απλώς να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, μπορεί να ακολουθεί μία μικρής διάρκειας, ήπια άσκηση δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα», εξηγεί η κυρία Νικολάου.
Η πιο ήπια άσκηση, που ιδανικά πρέπει να γίνεται καθημερινά για να έχει αποτέλεσμα αλλά δεν κοστίζει τίποτα, είναι το περπάτημα. Μπορείτε να αρχίσετε κάνοντας 7.000 έως 8.000 βήματα την ημέρα. Σταδιακά να αυξάνετε την απόσταση και την ταχύτητα της βαδίσεως.
Είναι όλα θέμα προγράμματος και συνήθειας. Θα βοηθούσε μάλιστα να κινητοποιήσετε και έναν φίλο, με τον οποίο μπορείτε να ορίσετε ποιες ημέρες θα πηγαίνετε για περπάτημα στη γειτονιά σας ή στο πιο κοντινό σας πάρκο.
Άλλες προτάσεις για ήπια γυμναστική είναι η γιόγκα και το Pilates. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, ώστε να το κάνετε κάθε φορά με όρεξη», τονίζει η ειδικός.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποια πιο έντονη άσκηση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γυμναστή και έναν διατροφολόγο. Οι ειδικοί θα σας κατατοπίσουν κατάλληλα και θα προσαρμοσθείτε ομαλά στις νέες συνθήκες.
Επενδύστε στον επαρκή και ήσυχο ύπνο
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό για υγιές βάρος είναι η βελτίωση του ύπνου. Όταν έχετε κοιμηθεί σωστά, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τις δυνάμεις και τη διάθεση για να αλλάξετε την καθημερινότητα σας.
Στον καλό ύπνο θα συμβάλλουν και η άσκηση με τη διατροφή. Η τακτική και ήπια άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου, το ίδιο και οι διατροφικές παρεμβάσεις. Καλό είναι βέβαια η άσκηση να γίνεται τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς προκαλεί υπερένταση και τον δυσκολεύει.
Εκτός από το σωματικό βάρος, με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσετε και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής. Επομένως, θα βελτιώσετε σημαντικά και την ψυχική υγεία σας. Άλλωστε «η υγεία μας είναι το σημαντικότερο αγαθό που έχουμε, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την φροντίζουμε και να την αγαπάμε», καταλήγει η κυρία Νικολάου.
Φωτογραφία: iStock