Αδυνάτισμα: Πότε και γιατί «κολλάει» η ζυγαριά;

  • Iatropedia newsroom
αδυνάτισμα, ζυγαριά
Το σώμα ρυθμίζει το βάρος προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνουμε και των θερμίδων που καίμε

Είτε χάνετε κιλά με τη βοήθεια αποτελεσματικών νέων φαρμάκων, είτε αδυνατίζετε μετά από χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους είτε κόβετε θερμίδες και αυξάνετε την άσκηση, θα έρθει μια μέρα που οι αριθμοί στη ζυγαριά θα σταματήσουν να κατεβαίνουν.

Σε πρόσφατη μελέτη, ο Kevin Hall, ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, που ειδικεύεται στη μέτρηση του μεταβολισμού και της αλλαγής βάρους, εξέτασε πότε σταματά συνήθως η απώλεια βάρους ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί κάθε άνθρωπος για να χάσει κιλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, στο περιοδικό Obesity.

Αυτό που ανακάλυψε είναι ότι ένας από τους λόγους που η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως το Wegovy και το Zepbound, είναι τόσο αποτελεσματικά, είναι επειδή διπλασιάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κανείς στο σημείο όπου σταματά η απώλεια βάρους (το λεγόμενο «plateau effect»). Οι άνθρωποι μπορούν να χάνουν βάρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα μπορούσαν με απλή δίαιτα.

Το σώμα ρυθμίζει το βάρος προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνουμε και των θερμίδων που καίμε. Όταν ξοδεύουμε θερμίδες ή τις μειώνουμε και αρχίζουμε να καίμε την αποθηκευμένη μας ενέργεια, «ξυπνάει» η όρεξή μας για να μας πει να τρώμε περισσότερο. Οι μελέτες του Hall έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο βάρος χάνει ένας άνθρωπος, τόσο ανοίγει η όρεξή του, μέχρι να αντισταθμίσει, και μερικές φορές να αναιρέσει εντελώς, τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει για να χάσει το βάρος που έχασε.

Αυτός ο μηχανισμός ανάδρασης ήταν πολύτιμος για τους κυνηγούς-καρποσυλλέκτες προγόνους μας, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει εύκολη πρόσβαση σε πλούσια σε θερμίδες εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Christopher Gardner του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Στάνφορντ, η απώλεια βάρους γίνεται πιο δύσκολη όσο χάνουμε βάρος.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε αυτό και γίνεται αποτελεσματικότερο σε επίπεδο μεταβολισμού. Γι’ αυτό αρχίζει και κολλάει η διαδικασία απώλειας βάρους.

Στο μοντέλο του Hall, καθώς τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη CALERIE έχαναν περισσότερο βάρος, η όρεξή τους επανήλθε και γύρω στους 12 μήνες σταμάτησαν να χάνουν βάρος, ενώ συνέχισαν τις προσπάθειές τους δύο χρόνια.

Κι αν δεν έχω καταφέρει να αδυνατίσω όσο ήθελα;

Μερικές φορές, όμως, οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να μη χάνουν άλλο βάρος πολύ πριν φτάσουν στον στόχο τους, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό.

Σύμφωνα με τον Hall, σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως το να αυξήσετε τη γυμναστική, να περιορίσετε ακόμη περισσότερο τις θερμίδες ή να προχωρήσετε σε κάποια άλλη παρέμβαση.

Όποιο δρόμο, όμως, κι αν επιλέξετε, για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους, χρειάζετε προσπάθεια.

«Το θέμα εδώ είναι ότι ό,τι κι αν κάνεις, πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις. Γι΄αυτό πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την παρέμβαση στον τρόπο ζωής σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Διαφορετικά, δεν θα έχετε το πρόσθετο όφελος», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ξεχασμένα μεταδοτικά νοσήματα επέστρεψαν στην Ευρώπη: «Θερίζουν» ιλαρά, κοκκύτης

«Κόφτη» στα φάρμακα αδυνατίσματος βάζει το TikTok

Κομπλιμέντα: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τα δεχθούμε και τι μπορούμε να κάνουμε