Iatropedia

Αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων στην Ευρώπη – Ποιοι κινδυνεύουν

Τι δείχνει η νέα, ετήσια έκθεση του ECDC. Ο ρόλος του φύλου, της ηλικίας και των ταξιδιών.

Ραγδαία αύξηση παρουσίασε το 2021 η νόσος των λεγεωναρίων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τη Βρετανία (συνολικώς 31 χώρες) καταγράφηκαν:

Η νόσος των λεγεωναρίων είναι μία σοβαρή μορφή πνευμονίας. Προκαλείται από τα βακτήρια του γένους Legionellae (λεγεωνέλλα ή λεγιονέλλα ).  Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λεγεωνέλλα:

Το βακτήριο μεταδίδεται αερογενώς, όταν το μολυσμένο νερό διασκορπιστεί στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ). Παλαιότερα πολλά κρούσματα προκαλούν από τα κλιματιστικά, γι’ αυτό και η νόσος ήταν γνωστό ως «νόσος των κλιματιστικών».

Η νόσος που προκαλεί το βακτήριο μπορεί να είναι ήπια (πυρετός Pontiac) ή σοβαρή (νόσος των λεγεωναρίων). Δυστυχώς, η νόσος των λεγεωναρίων αποβαίνει μοιραία στο 5-30% των περιπτώσεων.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ποιοι κινδυνεύουν, όμως, περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο; Η ετήσια έκθεση του ECDC για το θέμα είναι αποκαλυπτική.

Από τα 10.720 περιστατικά του 2021 για τα οποία είναι γνωστή η ηλικία, το 91% (τα 9.706) ήταν άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Τα λιγότερα κρούσματα αφορούσαν τους νέους (ηλικίες κάτω των 25 ετών). Τα περισσότερα αφορούσαν τους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών). Η διαφορά ήταν συντριπτική. Η νόσος των λεγεωναρίων προκάλεσε:

Επιπλέον, οι άνδρες ασθενείς ήταν σχεδόν 2,5 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες. Και πάλι, η διαφορά ήταν συντριπτική στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Καταγράφηκαν:

Τα 895 από τα περιστατικά που προκάλεσε η νόσος των λεγεωναρίων (το σχεδόν 10%) αφορούσαν ταξιδιώτες (του εσωτερικού και του εξωτερικού). Και σε αυτή την περίπτωση οι άνδρες και τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών αντιπροσώπευαν τα περισσότερα κρούσματα (το 68% και το 90% αντιστοίχως).

Η κατανομή των κρουσμάτων έδειξε πως στην πλειονότητά τους καταγράφηκαν μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου. Ειδικότερα, κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκε το 61% των κρουσμάτων (τα 6.521) του 2021. Ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα ήταν ο Ιούλιος. Ανήλθαν σε 1.676.

Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου

Εκτός από τους άνδρες και τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών,  άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Φωτογραφία: iStock