Iatropedia

Αυξημένες τρανσαμινάσες σε εξετάσεις αίματος: Αίτια και πώς να τις μειώσετε

τρανσαμινάσες

Η τρανσαμινίτιδα ή υπερτρανσαμιναιμία αναφέρεται στα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μιας οικογένειας ενζύμων, που ονομάζονται τρανσαμινάσες. Η τρανσαμινίτιδα δεν είναι ασθένεια, αλλά μπορεί να υποδεικνύει άλλες καταστάσεις που απαιτούν θεραπεία. Τα υψηλά επίπεδα λίπους ή παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ.

Οι τρανσαμινάσες παίζουν βασικό ρόλο στο ήπαρ. Βοηθούν τα ηπατικά κύτταρα να λειτουργούν σωστά, να διασπούν ουσίες και να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.

Ορισμένες αιτίες αυξημένων τρανσαμινασών είναι ήπιες. Ωστόσο, η τρανσαμινίτιδα μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει και σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε γιατί τα επίπεδα είναι υψηλά και να διαγνώσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα.

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Οι πιο κοινές αιτίες και θεραπείες

Οι πιο συχνές αιτίες τρανσαμινίτιδας είναι η μη-αλκοολική ηπατική νόσος, αλλά και η ηπατική νόσος που σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ.

Μη-αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD)

Αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται όταν υπάρχει πολύ λίπος στα κύτταρα του ήπατος. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη, αλλά η ακριβής αιτία είναι άγνωστη.

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά μερικοί νιώθουν κόπωση ή ήπιο πόνο στην πάνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς. Η συνεχής βλάβη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ουλές ή κίρρωση, η οποία επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του ήπατος.

Θεραπευτική αγωγή

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της NAFLD. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να αποτρέψουν ή να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου:

Ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολική ηπατική νόσο. Στα αρχικά στάδια, τυπικά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ωστόσο, στα μεταγενέστερα στάδια, τα πιθανά συμπτώματα είναι:

Είναι απαραίτητο να δίνετε στον γιατρό σας ακριβή αναφορά της κατανάλωσης αλκοόλ. Διαφορετικά, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει αυτούς τους τύπους ηπατικής νόσου με βιοψία ή άλλα απλά διαγνωστικά εργαλεία.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ περιλαμβάνει την αποχή από το αλκοόλ και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής παρόμοιες με εκείνες που συνιστούν οι γιατροί σε άτομα με NAFLD.

Όταν η αλκοολική ηπατική νόσος είναι σοβαρή, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή μεταμόσχευση ήπατος.

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Λιγότερο συχνές αιτίες και θεραπείες

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

Ιογενής ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα αναφέρεται σε έναν τύπο φλεγμονής του ήπατος. Εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, συνήθως ηπατίτιδας Α, Β ή C. Οι συνήθεις αιτίες για τις αυξημένες τρανσαμινάσες είναι η ηπατίτιδα Β και C.

Τα ακόλουθα είναι συμπτώματα της ιογενούς ηπατίτιδας:

Η ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή να εξελιχθεί σε σοβαρές δια βίου καταστάσεις. Μόνο περίπου το 6-10% των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών με ηπατίτιδα Β αναπτύσσουν χρόνια πάθηση. Ωστόσο, η ηπατίτιδα C γίνεται χρόνια στους περισσότερους ανθρώπους.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για βραχυπρόθεσμη λοίμωξη από ηπατίτιδα περιλαμβάνει:

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τυχόν χρόνιες λοιμώξεις και θα τις αντιμετωπίζετε με αντιιικά φάρμακα. Η μη θεραπευμένη ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρώιμη, μόνιμη ηπατική βλάβη.

Αιμοχρωμάτωση

Αυτή η κατάσταση προκαλεί τη συσσώρευση υπερβολικού σιδήρου στο σώμα. Το σώμα αποθηκεύει την περίσσεια σιδήρου σε όργανα όπως το ήπαρ, η καρδιά και το πάγκρεας, όπου μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής νόσου και του διαβήτη. Η αιμοχρωμάτωση μπορεί να είναι κληρονομική ή μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων, όπως ορισμένοι τύποι αναιμίας και χρόνιων ηπατικών παθήσεων.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή τείνουν να αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα σε ηλικία 40-60 ετών. Αυτά είναι:

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία περιλαμβάνει την τακτική αιμοληψία για την μείωση των επιπέδων του σιδήρου, ο οποίος κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Σπιτικές θεραπείες για πρόληψη

Ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει την τρανσαμινίτιδα λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα. Αυτά είναι:

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να ξέρετε για φάρμακα, φαγητό, καφέ πριν τις εξετάσεις αίματος

Ουρία αίματος: Τι είναι και τι δείχνει για την υγεία σας το αποτέλεσμα της σχετικής εξέτασης

Αιματοκρίτης: Τι σημαίνουν τα όρια στην εξέταση αίματος – Ποιες παθήσεις υποδεικνύουν

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Μια σύγχρονη επιδημία;

Λιπώδης νόσος του ήπατος (στεάτωση): Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση