Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Τα παιδιά των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία μεγαλώνοντας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερα από 467.000 αγόρια, διαπίστωσαν πως παχύσαρκα στην παιδική ηλικία έγιναν διπλάσια αγόρια από μητέρες με το σύνδρομο, απ’ όσα είχαν μητέρες χωρίς το σύνδρομο.
Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι ο αντίστοιχος κίνδυνος στα κορίτσια είναι πενταπλάσιος.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Προσβάλλει έως και το 20% των νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ορμονική διαταραχή.
Η διαταραχή αυτή προκαλεί ακανόνιστη έμμηνο ρύση, υπερβολική τριχοφυΐα, αύξηση του σωματικού βάρους και πολλά άλλα συμπτώματα. Οι ασθενείς διατρέχουν μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, σακχαρώδη διαβήτη και άλλων παθήσεων.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 467.275 αγόρια που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 2006 και 2015. Τα 9.828 από αυτά γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Εξετάζοντας το σωματικό βάρος των αγοριών όταν πήγαν στο σχολείο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παχύσαρκα ήσαν:
- Δύο στα 100 αγόρια από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Ένα στα 100 αγόρια από μητέρες χωρίς το σύνδρομο
Ο κίνδυνος που διέτρεχαν τα αγόρια ήταν μεγαλύτερος όταν οι μητέρες με το σύνδρομο ήσαν ταυτοχρόνως υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Έφτανε όμως στα υψηλότερα επίπεδα όταν οι γυναίκες με το σύνδρομο δεν είχαν χρειαστεί το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη κατά την εγκυμοσύνη.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δεδομένα από άλλη ομάδα αγοριών. Όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έτειναν να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη.
Πειράματα σε ζώα
Οι ερευνητές συνέχισαν την μελέτη τους στο εργαστήριο. Τάισαν μία ομάδα ποντικιών σε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά, και τους χορήγησαν διυδροτεστοστερόνη σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που θα είχαν έγκυοι με το σύνδρομο.
Όταν τα ποντίκια απέκτησαν απογόνους, τα άρρενα ζώα εκδήλωσαν μεταβολικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά τα ακολούθησαν στην ενήλικη ζωή τους, ακόμα κι αν εκ γενετής τρέφονταν υγιεινά.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερο λιπώδη ιστό και πιο μεγάλα λιπώδη κύτταρα. Είχαν επίσης διαταραγμένο μεταβολικό ρυθμό, παρότι τρέφονταν υγιεινά», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Elisabet Stener-Victorin, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων κατά την εγκυμοσύνη, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας στα αγόρια. Υποδηλώνουν επίσης πως αυτού του είδους τα προβλήματα πρέπει να γίνονται αντιληπτά και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τόνισαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock