Αυξημένος ο κίνδυνος δεύτερου καρκίνου για όσους επιβίωσαν από τον πρώτο
Ένας δεύτερος καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στις προηγούμενες αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες) ή στη συνέχιση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, παχυσαρκία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.).
Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, με επικεφαλής τον δρα Αχμεντίν Τζεμάλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association«, ανέλυσαν στοιχεία για 1,54 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, που επιβίωσαν από ένα πρώτο καρκίνο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Από αυτούς, 156.442 εμφάνισαν δεύτερο καρκίνο και σχεδόν 88.900 πέθαναν εξαιτίας του.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου και 45% μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η αύξηση κινδύνου ήταν αντίστοιχα 10% και 33% για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από πρώτο καρκίνο και είχαν εμφανίσει αργότερα ένα δεύτερο.
Ο κίνδυνος δεύτερου καρκίνου στους άνδρες είναι πιθανότερος σε όσους είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρκίνο του λάρυγγα ή με λέμφωμα Hodgkin, ενώ θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου για όσους είχαν καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Για τις γυναίκες ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου αφορούσε τους καρκίνους λάρυγγα και οισοφάγου, ενώ θανάτου τον καρκίνο του λάρυγγα.
Γενικότερα, συχνότεροι είναι οι δεύτεροι καρκίνοι που συνδέονται με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, δύο παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να ελεγχθούν έγκαιρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Ειδικότερα, οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στόματος, οισοφάγου κ.α.) αποτελούν το 26% έως 45% των δεύτερων καρκίνων και των εξαιτίας τους θανάτων. Μόνος του ο καρκίνος των πνευμόνων ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο (31% έως 33%) όλων των θανάτων από δεύτερο καρκίνο. Εξάλλου τέσσερις καρκίνοι σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία (εντέρου, παγκρέατος, ενδομητρίου και ήπατος) ευθύνονται για το 22% έως 26% όλων των θανάτων από δεύτερους καρκίνους.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καρκίνος «χτυπάει» ολοένα και συχνότερα τους νέους: Ποιοι καρκίνοι είναι οι πιο κοινοί