Πέρα από την διατροφή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τον οργανισμό μας, τις ορμόνες μας και οδηγούν σε αύξηση βάρους.
Οπωσδήποτε αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης δεν θα πάρετε παραπάνω κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητά σας και την υγείας σας που μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σας.
1. Χρόνια φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή , που προκαλείται συχνά από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ορμόνες σας με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περισσότερη αποθήκευση λίπους.
Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, ενισχύοντας την όρεξη και την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα. Όλες αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.
Για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή, εστιάστε στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
2. Υπερβολικό άγχος
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας, ιδιαίτερα την κορτιζόλη, η οποία συχνά ονομάζεται «ορμόνη του στρες».
Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε. Αλλά όταν το στρες είναι χρόνιο, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να παραμείνουν υψηλά, διαταράσσοντας τη φυσική ορμονική ισορροπία του σώματός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση βάρους.
3. Αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά χάπια, και γενικά τα χάπια που παίρνουν οι γυναίκες για τα γυναικολογικά τους προβλήματα, είναι «γεμάτα» ορμόνες, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την λειτουργία του οργανισμού σας. Πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσετε είναι η αύξηση βάρους, οι εναλλαγές της διάθεσης ή οι αλλαγές στην όρεξη.
4. Έντονη σωματική άσκηση
Η άσκηση υψηλής έντασης, αν και ιδανική για τη φυσική κατάσταση, μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τις ορμόνες σας. Όταν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την «ορμόνη του στρες».
Γι’αυτόν τον λόγο, αν και η άσκηση είναι επωφελής για τη συνολική μας υγεία, πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας και να ξέρουμε τα όρια του οργανισμού μας.
5. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους ή άλλες παρενέργειες.
Σε περίπτωση που δείτε μεγάλες αλλαγές στον ρογανισμός σας και το σώμα σας όσο παίρνετε αυτά τα φάρμακα, καλό θα ήταν να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
6. Τεχνητά γλυκαντικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως αυτά που βρίσκονται σε αναψυκτικά διαίτης ή σνακ χωρίς ζάχαρη, μπορεί να φαίνονται ιδανικά για τη μείωση των θερμίδων, ωστόσο ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματός σας.
Το σώμα μπορει να «μπερδευτεί» αν φάει κάτι γλυκό χωρίς όμως να έχει ζάχαρη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη «λιγούρα» για ζάχαρη και γλυκό και σε προβλήματα με την ορμόνη της ινσουλίνης.
7. Χημικές ουσίες από πλαστικά
Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα βρίσκονται σε καθημερινά είδη όπως πλαστικά, φυτοφάρμακα, ακόμη και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και μπορούν να επηρεάσουν τις φυσικές ορμόνες σας.
Αυτή η διαταραχή στις ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως είναι η αύξηση βάρους, προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και η εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.
8. Εντερικές διαταραχές
Το έντερό σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των ορμονών. Η διαταραχές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Για να διατηρήσετε υγιή το έντερο και τις ορμόνες σας, εστιάστε στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και πάρτε προβιοτικά συμπληρώματα που θα συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου σας.
9. Κακή ποιότητα ύπνου
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά ή η ποιότητα του ύπνου σας είναι κακή, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά τις ορμόνες σας. Δύο βασικές ορμόνες που μπορεί να επηρεάζονται είναι η γκρελίνη, η οποία σας λέει πότε να φάτε και η λεπτίνη, η οποία «δίνει το σήμα» για το πότε είστε χορτάτοι.
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τα επίπεδα γκρελίνης ανεβαίνουν και τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά το φαγητό.
Με πληροφορίες από: eatthis.com / Φωτογραφία iStock