Αυτός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όσους πάσχουν από παχυσαρκία [μελέτη]
Η αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στα άτομα που θεωρούνται παχύσαρκα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μοναξιά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά η διαπίστωση της νέας αυτής μελέτης είναι σημαντική επειδή τα άτομα με παχυσαρκία την βιώνουν σημαντικά περισσότερο, αναφέρει η έκθεση.
«Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο της πρόληψης ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία βρίσκονταν οι παράγοντες της διατροφής και του τρόπου ζωής», ανέφερε, σύμφωνα με το CNN, ο Δρ Lu Qi, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, στο JAMA Network Open.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη η κοινωνική και η ψυχική υγεία για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», δήλωσε ο Qi, καθηγητής και προσωρινός πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 400.000 ανθρώπους από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων που παρακολουθεί ανθρώπους μακροπρόθεσμα.
Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στο διάστημα αυτό, όπως έδειξαν τα δεδομένα, όλες οι αιτίες θανάτου για άτομα που είχαν καταταχθεί ως παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες στα άτομα εκείνα που ένιωθαν λιγότερο μόνα και κοινωνικά απομονωμένα.
Η κοινωνική απομόνωση, μάλιστα, βρέθηκε ότι είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, από παράγοντες κινδύνου όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο τρόπος ζωής – που περιλάμβανε αλκοόλ, άσκηση και διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ένα κοινωνικό δίκτυο προάγει την υγεία
Αν και μερικές φορές δεν συζητιέται τόσο όσο η δίαιτα ή η άσκηση, η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας.
Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από εκείνους που δεν ένιωθαν έτσι, σύμφωνα με μελέτη του Ιουνίου 2023.
«Όλοι μπορεί να αισθανόμαστε μόνοι από καιρό σε καιρό, αλλά όταν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο, μπορεί να λειτουργεί ως μορφή χρόνιου στρες, το οποίο είναι ανθυγιεινό», δήλωσε ο Turhan Canli, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, σε προηγούμενο άρθρο του CNN.
«Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσω των ορμονών του στρες που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα», ανέφερε ο Canli, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα.
Η σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και κακών αποτελεσμάτων υγείας θα μπορούσε επίσης να έγκειται στις μικρότερες πιθανότητες που έχουν τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα να λάβουν ιατρική περίθαλψη ή να συνδέεται με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, πρόσθεσε.
«Σκεφτείτε να διατηρείτε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως κάθε άλλη δραστηριότητα που προάγει την υγεία: να γυμνάζεστε τακτικά, να τρώτε καλά, να φροντίζετε τον εαυτό σας», τονίζει.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άνοια σε νεαρή ηλικία: 5 βήματα για να προφυλαχθείτε
Φαρμακοποιοί: Αντιδρούν στην άρση απαγόρευσης των εξαγωγών: «Θα επανέλθουμε σε τραγικές καταστάσεις»