Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να “συμβάλλουν” σε μια πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.
“Το ποσοστό μετάστασης (εξάπλωσης του καρκίνου), υποτροπής και θανάτου στα ευρήματά μας ήταν απρόσμενα μεγάλο, αφού τα ποσοστά ήταν σαφώς υψηλότερα στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα, ενώ ήταν έγκυες, ή εντός ενός έτους μετά τον τοκετό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Brian Gastman, πλαστικός χειρουργός και διευθυντής της χειρουργικής κλινικής για μελάνωμα στο νοσοκομείο Cleveland Clinic.
Ωστόσο, η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να εντοπίσει μία σχέση μεταξύ του μελανώματος και της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, δεν απέδειξε καμία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν “προκαλεί” σε καμία περίπτωση καρκίνο του δέρματος, αλλά ότι αν μια γυναίκα διαγνωστεί με μελάνωμα, ενώ είναι έγκυος ή αμέσως μετά, έχει πολύ πιο μεγάλη πιθανότητα να έχει πολύ περισσότερες μεταστάσεις και άρα να πεθάνει ταχύτερα από τις επιπλοκές του καρκίνου.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 500 γυναικών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ των ετών 1988 και 2012. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας 49 ετών ή νεότερες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Διαπίστωσαν ότι εκείνες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή εντός ενός έτους μετά τον τοκετό, είχαν:
- Πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο
- Επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλη εξάπλωση στον καρκίνο τους και
- Εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια υποτροπή του καρκίνου τους, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of the American Academy of Dermatology.
Τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, ειδικά εκείνες που είναι έγκυες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τον εαυτό τους και να παρακολουθούν στενά για τυχόν συμπτώματα καρκίνου του δέρματος, επισημαίνουν οι ερευνητές.