Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Μπορεί το πρωινό “πιάσιμο” να είναι σύμπτωμα;
Η δυσκαμψία των αρθρώσεων με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα συνήθως επιδεινώνεται με την έλλειψη κίνησης, ειδικά κατά το πρωινό ξύπνημα.
Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε το πώς η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προκαλεί πρωινή δυσκαμψία και τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας.
Τι είναι η πρωινή δυσκαμψία
Η πρωινή δυσκαμψία (ή πρωινό “πιάσιμο” όπως συνηθίζουμε να το λέμε) είναι η ακαμψία των αρθρώσεων που εμφανίζεται όταν ξυπνάτε το πρωί. Η ακαμψία των αρθρώσεων είναι όταν οι αρθρώσεις σας δεν έχουν κινούνται ομαλά σε όλο το εύρος κίνησής τους. Όταν έχετε δύσκαμπτες αρθρώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο και μερικές φορές επώδυνο να μετακινήσετε μέρη του σώματός σας.
Οι αρθρώσεις, ειδικά αυτές που είναι αρθριτικές, μπορούν να σκληρύνουν με φυσικό τρόπο από την έλλειψη κίνησης. Αυτή η δυσκαμψία είναι συνήθως πιο συχνή το πρωί μετά τον ύπνο για αρκετές ώρες όλη τη νύχτα χωρίς να κινείτε τις αρθρώσεις σας.
Προσοχή: Εάν αντιμετωπίζετε επίσης έντονο πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα, ερυθρότητα, πυρετό, κόπωση, ζάλη ή ναυτία, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια ή καλέστε αμέσως το 166.
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Είναι η πρωινή δυσκαμψία σύμπτωμα;
Ως φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα, όταν αυτό παράγει αντισώματα που επιτίθενται κατά λάθος στις δικές του αρθρώσεις. Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, γενετικά και περιβαλλοντικά ερεθίσματα επηρεάζουν την ανάπτυξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.
Αυτή η αυτοάνοση φλεγμονή προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία που επιδεινώνεται μετά από περιόδους αδράνειας ή έλλειψης κίνησης. Η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και βελτιώνεται με τη σωματική δραστηριότητα είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας.
Πρωινό “πιάσιμο”: Θεραπείες και διαχείριση της πρωινής δυσκαμψίας
Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του πόνου στις αρθρώσεις και της πρωινής δυσκαμψίας με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις για την μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και της φλεγμονής σε όλο το σώμα.
Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μειώνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, κάτι που το εμποδίζει να επιτεθεί στις αρθρώσεις του ίδιου του σώματός σας.
Πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Τέτοιες είναι:
- Θέρμανση για να χαλαρώσετε τους σφιγμένους μύες και τις δύσκαμπτες αρθρώσεις με τη χρήση θερμαινόμενου μαξιλαριού ή ζεστού μπάνιου ή ντους
- Απαλό τέντωμα για βελτίωση της ευλυγισίας σας, μείωση της ακαμψίας των αρθρώσεων και βελτίωση της ικανότητάς σας να κινείτε τις αρθρώσεις σας
- Τακτική άσκηση για να κρατάτε τις αρθρώσεις σας σε κίνηση
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Πότε να δείτε γιατρό για το πρωινό “πιάσιμο”
Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή πρωινή δυσκαμψία, πόνο στις αρθρώσεις και μειωμένο εύρος κίνησης που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή δεν έχει υποχωρήσει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Φλεγμονώδεις αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, επηρεάζουν τις αρθρώσεις σας και προκαλούν δυσκαμψία, ειδικά πρωινή δυσκαμψία, η οποία σταδιακά αναπτύσσεται και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Εάν έχετε δύσκαμπτες αρθρώσεις που γίνονται κόκκινες, ζεστές, πρησμένες και πολύ επώδυνες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη ή ότι αντιμετωπίζετε έξαρση αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα:
- Έντονος πόνος
- Ζάλη
- Ναυτία
- Πυρετός
- Πόνος που “αντανακλάται” σε χέρια και πόδια
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
- Παράλυση
Η ακαμψία των αρθρώσεων από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα συχνά επιδεινώνεται με την αδράνεια.
Επομένως η τακτική κίνηση και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιου από τον πόνο σας μειώνοντας τη δυσκαμψία και το σφίξιμο των μυών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν φυσιοθεραπευτή για να σας δώσει συγκεκριμένες ασκήσεις με σκοπό να μειώσετε τη δυσκαμψία των αρθρώσεων σας και να ενισχύσετε τους μυς σας για να στηρίξετε τις αρθρώσεις σας.
Πηγή: https://www.verywellhealth.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιάσιμο στον αυχένα: Κάντε αυτά για να φύγει ο πόνος
Κρυολόγημα ή πιάσιμο στους μυς: Όταν «κόβεις βεντούζες» βοηθάς πραγματικά ή όχι;
Προσοχή, τα πολλά αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν την αρθρίτιδα!
Λειτουργούν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος για την αρθρίτιδα;